Burdur'un Günalan Köyü'nün sakinleri birkaç aydır huzursuz; çünkü köydeki caminin 200 senelik saati, Burdur Valisi Süleyman Tapsız tarafından köyden alınarak makam odasına asıldı.
bianet'in ulaştığı köy sakini Şakir bey, "Saatimizi alalı bir yıl oluyor; geldiğinde geçen yılın ağustos ayıydı. Dört aydır geri almaya çalışıyoruz. Burada gördüğü zaman saatin çalışmadığını söylüyor; ama çalışıyordu. Geri almaya gittiğimizde muhtara, 'Kırarım, yine vermem' demiş. İmza topladık; dün Başbakan'a, Cumhurbaşkanı'na mektup gönderdik. Biz saate gayet iyi bakıyorduk, iade edilmesini istiyoruz" dedi.
"Saatimiz Sayın Vali'den kurtarılamamıştır"
Burdur PTT'sinden, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'e gönderilen 38 imzalı iadeli taahhütlü şikayet mektubu şöyle:
''Aşağıda imzası bulunan Burdur Merkez Günalan Köyü sakinleri olarak bizler, köyümüz camisinde 200 yılı aşkın bir süredir anıt-hatıra olarak çalışır halde hizmet vermekte olan saatimizin Burdur Valisi Süleyman Tapsız tarafından götürüldüğü, bakımının yapılarak iade edileceği yazı ile bildirilerek camimizden alınan saatin Vali Makam Odası'na aksesuar olarak süslediğini, basına yansıyan görüntülerden gördük. Köyümüz Muhtarlığı'nın yaptığı girişimlerden de sonuç alınamamış, saatimiz Sayın Vali'den kurtarılamamıştır. Köyümüz için tarihi bir hatıraya sahip cami saatinin Sayın Valimiz'den alınarak, ait olduğu Burdur Merkez Günalan Köyü camisindeki yerine konulması hususunda, ilgililere emir ve müsaadelerinizi saygıyla arz ve talep ederiz."
"Böyle" eserleri korumak Valilerin görevi mi?
Geri gelmeyen saat için köylüler harekete geçince, Vali Tapsız açıklama yapmak zorunda kaldı.
Tapsız, "böyle eserleri" korumanın valilerin en büyük görevlerinden biri olduğunu öne sürerek saati onarmak için sekiz ay uğraştıklarını ve 10 bin lira masraf yaptıklarını söyledi.
Gazetelerde çıkan açıklamaya göre Tapsız, "Tamir tamamlandıktan sonra muhtar ve köylüler gelip saatin durumunu gördü, resim çektirdik ve kendilerinin koruyamayacaklarını da dile getirerek saatin makamda kalmasının uygun olacağını söylediler" dedi.
Günalan Köyü Muhtarı Hayrettin Ayar ise bianet'e, saati Vali'ye onarılması için tutanak tutarak verdiklerini, makamında sergiledikten sonra geri vereceğini düşündüğünü ama Vali, kendisinin mülki amiri olduğu için daha fazla bir şey söyleyemeyeceğini söyledi.
"Müze dışında bulunmasının prosedürü ayrıdır"
bianet'in sorularını yanıtlayan arkeolog ve editör Nezih Başgelen ise şöyle dedi: "İlgili yasal mevzuatımız çerçevesinde, sözkonusu saatin eski eser sayılıp sayılamayacağını, koruma altına alınmasını ya da onarılmasını Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın o ildeki biriminin oluşturacağı heyet belirleyebilir. Söz konusu saat korunması gereken bir kültür varlığı ise, ilgili yasa doğrultusunda envantere kaydedilir ve bulunması gereken yer, müzedir. Envanterlik bir kültür varlığının müze dışında bulunmasının prosedürü apayrı bir uygulamadır. Bu olay, Vali beyin açıklamaları açısından da, idare hukuku açısından da sıkıntılı bir durum."
Saatten sorumlu olan T.C Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü telefonlara cevap vermedi.
Saatin en kısa zamanda, gereken yerde korumaya alınması ya da köy camisine iade edilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ve Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün harekete geçmesi gerekiyor. (IC)