Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikail Saakaşvili, muhalif eylemlerin 6. gününde, gösterilerde Rusya’nın parmağı olduğuna dair kanıtlar bulunduğunu iddia ederek, ülkede 15 günlüğüne Olağanüstü Hal (OHAL) ilan etti.
Başkent Tiflis’te 2 Kasım’da bağlayan geniş çaplı eylemlere, beş gün sonra sert şekilde müdahale edilmesi üzerine 500’den fazla kişi yaralanarak tedavi altına alındı. Muhalefet eylemleri, eski Sasunma Bakanı Irakli Obruaşvili’nin 27 Eylül’de tutuklanması üzerine başladı.
Programlar yasak, bir tek devlet kanalı yayında
Obruaşvili, Cumhurbaşkanını, yolsuzluklara bulaşmakla ve İmedi televizyonunun sahibi olan iş insanı Badri Patarkatsişvili’yi ortadan kaldırmaya çalışmakla suçlamıştı. Ancak eski bakan, bu sözlerini geri almak zorunda kaldığı gibi, serbest kalmak için de 6 milyon dolar tutarında bir kefalet ödemek durumunda kaldı. Bu arada, Almanya’nın Münih kentinden 5 Kasım’da “İmedi”ye açıklamalar yapan Obruaşvili, suçlamalarını tekrarladı.
Müdahele yaşandığı günün akşamında ülkenin en çok seyredilen kanallar arasında bulunan İmedi’nin yayınları, siyasi programlar müdürü Giorgi Targamadze’nin, Emniyet güçlerinin televizyon merkezine baskın düzenlediğini canlı yayında duyurmasının hemen ardından kesildi. Kanal çalışanlarından yere yatmaları istendi ve cep telefonlarına el kondu. Bundan kısa süre sonra da benzer görüntülere yer veren Tiflis merkezli Kavkazia kanalı, yayınını kesti.
Tiflis Belediye Başkanı Gigi Ugulava, 8 Kasım’dan sonra benzer emirlerin diğer yayın kuruluşlarına gönderileceğini bildirdi. Kalkınma Bakanı Georgy Arveladze, tüm bağımsız medya programlarının askıya alındığını duyurdu. Böylece, Gürcistan Devlet Televizyonu (GPB) ülkeden haber vermeye yetkili tek televizyon kanalı oldu.
RSF, FİJ ve CPJ endişe bildirdi
Olağanüstü Hal ilanını “üzüntü” ile karşıladığını açıklayan Uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, bu kararla birlikte ilk olarak televizyon kanallarının susturulmasına başvurulmasına ve Tiflis’te güvenlik kuvvetlerinin eylemcilere kuvvet kullanmasıyla ilgili görüntülere yer veren iki Televizyon kanalının kapatılmasını kınadı.
RSF, “Gürcistan halkının ülkede olup bitenler hakkında bilgilenme hakları var. Gürcistanlı yetkililerin, kararlarından dönmelerini ve gazetecilerin rahat çalışmabilmeleri önündeki engelleri kaldırmalarını bekliyoruz” dedi.
Uluslar arası Gazeteciler Federasyonu (FİJ) Genel Sekreteri Aidan White, “Bu, Gürcistan için ve demokrasi için kara bir gün” diye bildirdi.
Basına getirilen kısıtlamaları kınayan diğer bir örgüt olan New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) İcra Direktörü Joel Simon da, “Gürcistan’da özgür haberciliğe getirilen yasakları, sarsılan demokrasisiyle ülkenin bu çok önemli anında derin endişeyle karşılıyoruz” diye belirtti. (EÖ)