*Kremlin. Fotoğraf: AA (Arşiv).
Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Viyana Sözleşmesinin 9. maddesi uyarınca Rusya'nın Berlin Büyükelçiliğindeki bir çalışanın "persona non grata" ilan edildiği belirtildi.
Polonya ve İsveç'ten de aynı karar geldi.
- Devletler arası ilişkilerde persona non grata (Latince: "istenmeyen kişi"), bir ülkeye girmesi veya o ülkede kalması ülkenin yerel hükûmeti tarafından yasaklanan yabancı bir kişi anlamına geliyor.
İlk hamle Rusya'dan
Açıklamada, bu adımla Almanya hükümetinin 5 Şubat'ta Rusya'nın aldığı karara tepki gösterdiği vurgulandı.
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rus muhalif Aleksey Navalny'e destek için yapılan yasa dışı protesto gösterilerine katıldıkları gerekçesiyle bu üç ülkenin büyükelçiliklerinden 3 diplomat için geçen hafta benzer bir karar almıştı.
Rusya'nın, aralarında Almanya'nın Moskova Büyükelçiliğindeki bir çalışanın da bulunduğu birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinden diplomatı sınır dışı etmesinin hatırlatıldığı açıklamada, "Bu karar hiçbir şekilde haklı değildi" denildi.
Gerilim nasıl başladı?
Zehirlenme sürecinin ardından Almanya'daki tedavisini tamamlayarak Rusya'ya dönen muhalif Aleksey Navalny, uçaktan inince göz altına alınmıştı.
44 yaşındaki Navalny, 2 Şubat'ta ertelenen cezanın koşullarını ihlal ettiği için daha önce üç buçuk yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkemenin kararının ardından Moskova'nın merkezinde yüzlerce protestocu toplandı. Protestocular arasında Almanya, Polonya ve İsveç elçileri de vardı.
(PT)