Haberin Kürtçesi için tıklayın
Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Kazakistan’ın başkenti Astana’da yapılacak Suriye görüşmelerine katılıp katılmayacağı tartışma konusu oldu.
TIKLAYIN - ASTANA GÖRÜŞMESİNİN TARAFLARI VE TARİHİ NETLEŞİYOR
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin bu görüşmelere katılması konusunda Rusya ile hemfikir olduklarını söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da bu açıklamayı doğruladı. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise buna karşı olduklarını açıkladı.
Katılacaklar netleşiyor
Görüşmelere şu ana kadar Suriye, Rusya, İran, Türkiye ve Özgür Suriye Ordusu’ndan (ÖSO) bazı muhalif gruplar katılacağını açıkladı.
Suriye’deki silahlı grupları, Doğu Guta’da etkin olan Ceyşul İslam grubunun liderlerinden Muhammed Alluş temsil edecek.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği Sözcüsü Farhan Haq da Suriye görüşmelerine davet aldıklarını söyledi. Görüşmelere BM Özel Elçi Yardımcısı Remzi Ezzeldin Remzi başkanlığındaki heyetin katılacağını açıklayan Haq, “BM, katılım davetini aldı” dedi.
Görüşmelerin 23 Ocak’ta yapılacağı Türkiyeli yetkililerce açıklandı ancak henüz diğer taraflardan tarihe dair kesin bir açıklama yapılmadı. Kazakistan da toplantı tarihi olarak 23 Ocak’ın öngörüldüğünü ifade etti.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 6 Ocak’taki açıklamasında, Astana görüşmelerini desteklediklerini açıklamıştı.
Rusya: Yeni yönetimle ilk temas Astana’da
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bakanlığının 2016 yılı değerlendirmesini yaptığı dünkü basın toplantısında Astana ile ilgili soruları da cevapladı.
Sputnik’in haberine göre Lavrov, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Rusya'ya ülkesinde askeri operasyon düzenlemesi talebinde bulunduğu dönemde Şam'ın muhaliflerin eline geçmek üzere olduğunu söyledi ve “Suriye'nin yardım çağrısına olumlu yanıt vererek doğru davrandık” dedi.
Lavrov, “ABD, IŞİD ve El Nusra'yı Esad'ı devirmek için kullandı” dedi.
Donald Trump'ın göreve gelmesinin ardından Rusya ile ABD ilişkilerinde başlayacak yeni döneme ilişkin soruları da yanıtlayan Lavrov, Suriye görüşmelerine ev sahipliği yapacak Astana'da yeni Washington yönetimi ile ilk resmi teması gerçekleştirebileceklerini de söyledi.
Çavuşoğlu: ABD’nin katılması kesin gibi
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, dün gazetecilerle bir araya geldi, Astana görüşmelerini 23 Ocak'ta gerçekleştirmek istediklerini söyledi.
Bu tarihten önce uzmanların Astana'da bir araya geleceğini dile getiren Çavuşoğlu, “Türkiye, Rusya ve İran bir araya gelecek” dedi.
Astana'daki görüşmelerin gerçekleşmesi için hazırlık çalışmalarının sürdüğünü belirten Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi:
“Ev sahibi, Kazakistan. Kazakistan Cumhurbaşkanı tüm katılımcılara davet gönderecek ev sahibi olarak. Ama nasıl bir davet olacak, kimler davet edilecek bu konuda biz kendi aramızda görüşüyoruz. ABD'nin katılması konusunda biz hemfikiriz Rusya'yla, bu konuda bir sıkıntı yok. Şu anda Birleşmiş Milletler'in, Türkiye'nin, Rusya'nın, İran'ın ve ABD'nin katılması kesin gibi. Bu ülkelere de tabii davet gidecek.
“YPG kesinlikle Astana'da yer almayacak. Bir terör örgütünün müzakere masasında olmasını biz kabul edemeyiz. Buna da izin vermeyiz. Bu konudaki hassasiyetimizi dostumuz Rusya da çok iyi biliyor ve böyle bir ısrarları da yok.”
İran: Orada olmalarına karşıyız
İran’dan yayın yapan Tasnim haber ajansının haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD'nin görüşmelerde yer almasına sıcak bakmadıklarını belirtti.
Zarif, “Onları davet etmedik ve orada olmalarına karşıyız” açıklamasını yaptı.
Astana süreci nedir? |
Astana’daki görüşmeleri gündeme ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin taşımıştı: “Bundan sonraki adım Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye, Suriye’deki tarafların Astana'da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık.” TIKLAYIN - TÜRKİYE İLE RUSYA SURİYE PLANINDA ANLAŞTI Barış görüşmelerinin ateşkesi takiben bir ay içinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlaması planlanıyordu. Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de sağlanan ateşkes 29 Aralık 2016’da yürürlüğe girdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de hazırlanan ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya'nın sunduğu tasarıyı 31 Aralık'ta oybirliği ile kabul etti. Ateşkes anlaşması İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi'nin de dahil olduğu bazı gruplar ile Halk Savunma Birliklerini (YPG) kapsamıyor. 4 Ocak’taki konuşmasında Suriye'deki ateşkes sürecine değinen Çavuşoğlu, “Siyasi çözüm için de çok gayret sarf edeceğiz” dedi. Çavuşoğlu, Astana görüşmelerinin de 23 Ocak'ta gerçekleştirileceğini açıklamıştı, Reuters ise kesin bir tarihin henüz belirlenemediğini yazdı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da 8 Ocak’ta, Suriye savaşıyla ilgili Astana'da gerçekleştirilecek görüşmelerde “Her konuyu müzakere etmeye hazır olduğunu” açıkladı. |
(AS)