Malezya Havayolları'na ait yolcu uçağı Rusya Ukrayna sınırı yakınlarında vuruldu. Amsterdam’dan Kuala Lumpur'a gitmek üzere havalanan uçakta mürettebatla birlikte 298 kişi bulunduğu belirtilirken, kurtulan olmadığı tahmin ediliyor.
Füze saldırısına hedef olduğu düşünülen uçak aylardır çatışmaların yaşandığı Ukrayna'nın doğusundan Rusya hava sınırına girmek üzereydi.
Malezya Başbakanı Necib Razak "Bu büyük trajediye neyin neden olduğunu bilmiyoruz. Uçağın rotası, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından güvenli ilan edilmişti" dedi.
Ukrayna hükümeti ve Rusya yanlısı gruplar uçağın düşüş nedeni konusunda birbirilerini suçladı. ABD, füzenin Rusya tarafından atılma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
Olayın ardından birçok havayolu şirketi, uçaklarını Ukrayna hava sahasından uçurmayacaklarını açıkladı.
Herkes birbirini suçluyor
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, uçağın düşürülmesinin bir "terör eylemi" olduğunu söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin de "hükümetin elinde uçağın ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğüne dair kanıt olduğunu" söyledi.
Rusya yanlısı grupların lideri Aleksander Borodey ise olaydan Ukrayna hükümetini sorumlu tuttu, "uçağın düşüş nedeninin araştırılması için bir kaç günlük ateşkese hazır olduklarını" söyledi. Gruplar, uçağın kara kutusunun bulunduğunu ve incelenmek üzere Moskova'ya gönderildiğini iddia etti.
Reuters haber ajansı ise, bu sabah geçtiği haberde ikinci bir kara kutunun enkazda bulunduğunu belirtti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise olaydan Ukrayna hükümetini sorumlu tuttu. Putin "Kiev, ayrılıkçılara karşı askeri operasyonunu sürdürmeseydi, olay yaşanmazdı" dedi.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), "Ukraynalı ve Rus yetkililerin de katıldığı video konferansta ayrılıkçılarla (Rusya yanlıları) görüşüldü ve ayrılıkçılar soruşturma kapsamında Ukraynalı yetkililerle işbirliği yapmayı kabul etti" dedi.
Rusya yanlısı ayrılıkçılar, geçtiğimiz günlerde Ukrayna ordusuna ait iki uçak düşürmüştü.
ABD: Rusya olabilir
ABD'li yetkililer füzenin sınırın hangi tarafından atıldığını bilmediklerini, ancak "ABD istihbarat değerlendirmeleri sonucunda, füzenin Rusya yanlısı ayrılıkçılar ya da Rusya tarafından atılmış olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu" söyledi.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da olayın "kaza olmadığını", uçağın "havada patlatıldığını" ifade etti.
BM Güvenlik Konseyi toplanacak
Malezya Hava Yolları Avrupa Başkanvekili Huib Gorter, yolculardan 154'ünün Hollanda, 27'sinin Avustralya, 23'ünün Malezya, 11'inin Endonezya, altısının İngiltere, dördünün Almanya, dördünün Belçika, üçünün Filipinler, birinin de Kanada vatandaşı olduğunu açıkladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin bugün olağanüstü bir toplantı yapacağı ve "olayla ilgili olarak kapsamlı ve bağımsız uluslararası bir inceleme başlatılması" çağrısında bulunacağı belirtildi. (ÇT)
* Bu haberi BBC Türkçe’den derledik.