* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bugün (21 Eylül) tüm devlet kanallarından yayınlanan bir ulusa sesleniş konuşması yaparak Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Putin, ülkede askeri kısmi seferberlik ilan ettiklerini duyurdu.
Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde yalnızca sözleşmeli profesyonel askerlerin hizmet verdiğini hatırlatan Putin, özetle şöyle konuştu:
"Ülkemizi, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumak, vatandaşlarımızı ve özgürleştirilmiş bölgelerdeki insanları korumak için Rusya Savunma Bakanlığı ve Rusya Genelkurmay Başkanlığının kısmi seferberlik ilan edilmesine yönelik tekliflerini desteklemek gerektiğini düşünüyorum. İlgili kararnameyi imzaladım.
"Sadece yedek asker statüsünde ve özellikle orduda hizmet etmiş, belirli bir askeri kaydı ve ilgili tecrübesi olan vatandaşlar askere çağrılacak. Askeri hizmet için çağrılanlar, özel askeri operasyon deneyimi doğrultusunda ilave askeri eğitim alacaklar.
"Savunma sanayisi işletmelerinin başkanları, silah ve askeri teçhizat üretimini artırmak, ek üretim kapasitelerini devreye sokmaya yönelik hedefleri yerine getirmekten doğrudan sorumludur."
Putin'den referandum kararına destek
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donbas, Zaporijya ve Herson bölgelerinin Rusya'ya bağlanma konusunda 23-27 Eylül tarihlerinde referandum yapma kararı almalarını da değerlendirdi.
Putin, "Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri'nin, Zaporijya ve Herson bölgelerindeki insanların çoğunluğunun geleceklerine dair alacakları kararı destekleyeceğiz" açıklamasında bulundu.
AB ve ABD referandum sonuçlarını tanımayacak
Referandum kararına ilişkin Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada ise AB'nin ve üye ülkelerin Ukrayna'da ayrılıkçıların düzenlemeyi planladığı referandumu tanımayacağı duyuruldu.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Bu, Rusya'nın yasa dışı askeri kontrolünü meşrulaştırma girişimidir" denildi, söz konusu "eylemin Ukrayna'nın sınırlarını zorla değiştirmeyi amaçladığı" belirtildi:
"Bu tür eylemlerin sonuçları hükümsüz olacak ve AB ile üye ülkeleri tarafından tanınmayacak... "Rusya, siyasi liderliği ve Ukrayna'daki bu 'halk oylaması' ve diğer uluslararası hukuk ihlallerine karışan herkes sorumlu tutulacak ve Rusya'ya karşı ek kısıtlayıcı tedbirler düşünülecek."
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan da Rusya'nın Ukrayna'da yapacağı herhangi bir "sözde referandumu" kabul etmeyeceklerini ve referandum planının Rusya'nın "umutsuzluğunun" bir yansıması olduğunu belirtti:
"Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etmek için sözde bir referandumu kullanacağını biliyoruz. Bu referandum, egemenlik ve toprak bütünlüğü ilkelerine aykırıdır, uluslararası sistemi ve Birleşmiş Milletler şartını zedelemektedir. Şunu açıkça söyleyeyim, eğer bu referandum gerçekleşirse ABD hiçbir zaman Rusya'nın iddialarını kabul etmeyecektir."
Almanya, Uniper'i kamulaştırıyor
Öte yandan, Almanya, Rusya'nın Kuzey Akım 1 üzerinden kıtaya doğalgaz tedarikini kesmesiyle de birlikte Avrupa'da etkili olan enerji krizi sürecinde arzı güvence altına almak için Finlandiya kamu şirketi Fortum'un çoğunluk hissesine sahip olduğu enerji şirketi Uniper'i kamulaştırdı.
Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Almanya hükümetinin enerji şirketi Uniper'e 8 milyar Euro sermaye aktarılacağı belirtilerek, hükümetin Fortum'un Uniper'deki yüzde 77,9'luk hisse payının hisse başına 1,70 Euro karşılığında alacağı aktarıldı.
Bakanlığın açıklamasında, sermaye artırımının ve hisse alımının tamamlanmasının ardından hükümetin Uniper'in yaklaşık yüzde 99'una sahip olacağı belirtilerek, böylece hane halkı ve şirketler için enerji arzının güvence altına alınacağı ifade edildi.
Almanya'nın en büyük Rusya doğalgazı ithalatçısı konumundaki Uniper şirket,, Rusya'dan yeterli miktarda tedarik sağlayamayınca piyasalardan daha yüksek fiyatlardan aldığı doğalgazı müşterilerine, kriz öncesi yapılan anlaşmalar kapsamında, çok düşük fiyatlara satmak zorunda kalmış, bu nedenle de mali açıdan zor bir duruma düşmüştü.
Finlandiya kamu şirketi Fortum, enerji şirketi Eon'dan Uniper'in yüzde 46,6'lık hissesini 2018'de satın almış ve ardından kurtarma paketi görüşmelerine kadarki süreçte hisse payını yüzde 77,9'a çıkarmıştı.
Almanya'daki işçi sendikaları, Fortum'un Uniper'i satın almasına ve çoğunluk hisselerine sahip olmasına karşı çıkarak, şirketin çıkarlarının çalışanların çıkarıyla uyuşmadığı gerekçesiyle Berlin hükümetine şirketin çoğunluk hisselerini geri alması için çağrıda bulunmuştu. (SD)