* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş, bugün (10 Ekim) itibariyle 229. gününde devam ediyor.
Rusya ile 2014 yılında ilhak ettiği Kırım'ı birbirine bağlayan Kerç Köprüsü'nün 8 Ekim'de yaşanan patlamayla kısmen çökmesinin ardından, aylar sonra bugün ilk defa Ukrayna'nın başkenti Kiev'den patlama sesleri geldi. Bugünkü saldırılarda Lviv, Dnipro, Hmelnitski ve Jitomir de hedef alındı.
İki komşu ülke arasında yedi ayı aşkın süredir devam eden savaşta son dönemde yaşanan tırmanış Avrupa basınında da geniş yer buluyor.
TIKLAYIN - Ukrayna ve Rusya'dan karşılıklı 'terör' suçlamaları
İngiltere'den Hırvatistan'a Avrupa basınından öne çıkanları euro|topics'in derleme ve çevirisiyle aktarıyoruz...
Sivil altyapıya "misilleme" uyarısı
Hırvatistan'ın Jutarnji list gazetesi, Rusya'nın sivil hedeflere yönelik saldırılarını artırmasından duyulan endişeleri dile getiriyor:
"Bu saldırılar, savaşta Rusya'nın cepheden uzaktaki sivillere saldıracağı, kış yaklaşırken paniği ve korkuyu yayacağı ve halkı sellerle ve soğuk geçecek gecelerle boğuşmak zorunda bırakacağı yeni bir evreye girileceğinin habercisi.
Geçtiğimiz ay, Rus topçuları Harkov, Zmiiv, Pavlohrad ve Kremençuk'taki elektrik santrallerini vurmuş, Doğu ve Orta Ukrayna'da yaşayan yüz binlerce insan elektriksiz kalmıştı. Rusya birlikleri ayrıca, Devlet Başkanı [Volodimir] Zelenski'nin memleketi Kryvyi Rih'teki barajı da yıkmış ve Harkov'un kuzeydoğusundaki bölgenin elektriğini ve suyunu defalarca kesmişti."
"Bu, doğrudan Putin'e bir saldırı"
Rusya güvenlik politikaları uzmanı Mark Galeotti The Sunday Times'da, ağır hasar alan Kerç Köprüsünün bir sembol olduğunu yazıyor:
"Köprü, Kırım Yarımadası ile Rusya'nın yeniden birleşmesini simgeliyordu. Yıkılmamış olabilir, ancak Putin yapının inşası ile güçlü bir özdeşlik kurmuştu ve açıldığında ilk geçişi bir kamyonla bizzat gerçekleştirmişti.
"Dolayısıyla, bu yalnızca Rusların ulusal gururuna yönelik değil, doğrudan Putin'e karşı da gerçekleştirilmiş bir saldırı.
"Bu saldırı, nisan ayında Rusya'nın Karadeniz'deki amiral gemisi Moskva'nın batırılmasından çok daha büyük bir anlama sahip ve Kremlin'de işlerin yolunda gitmediğinin apaçık bir göstergesi."
"Sıradan bir patlama değil"
Kırım Tatar Meclisi (özerk idare organı) sözcüsü Refat Çubarov, Kerç Köprüsü'ndeki patlamanın sonuçlarına ilişkin Ukrayna'nın Rusça yayın yapan NV gazetesine şu değerlendirmede bulunuyor:
"Kırım'a yasadışı bir şekilde yerleşenler panik içinde, çünkü bu sıradan bir patlama değil, Ukrayna toprağı olan Kırım'ın, Putin ve diğerlerinin dediği gibi 'sonsuza kadar' Rusya'ya bağlanmasının sembolü olan bir köprüden bahsediyoruz. Ama pek işe yaramamış görünüyor.
"Düne kadar Kırım genelinde ikinci bir seferberlik dalgasının başlaması bekleniyordu. Şimdi patlamadan sonra neler olacağını göreceğiz.
"Lojistik, tüm istikametlerde hayli karmaşık bir hal aldı. Bilhassa işgal edilen topraklardan işgal altındaki Kırım bölgesine yönelik askeri lojistik açısından durum böyle."
"Savaşın sona ermesini sağlamayacak"
Finlandiya'nın Ilta-Sanomat gazetesi, Kerç Köprüsü'ndeki patlamaya ilişkin gelişmeleri özetle şöyle değerlendiriyor:
"Köprüye yapılan saldırı, duygusal etkisinin yanı sıra askeri açıdan da kesinlikle büyük öneme sahip. Zira burası, Rusya'dan Kırım'a ve Güney Ukrayna'daki savaş bölgelerine uzanan stratejik öneme sahip bir tedarik hattı - ya da en azından şimdiye kadar öyleydi.
"Ancak bu önemli köprünün yıkılması, bırakın savaşın sona ermesini, Ukrayna'nın Kırım'ın kontrolünü yeniden ele geçirmesini de sağlamayacak ve Herson bölgesindeki çatışmalara son vermeyecek."
Nükleer savaş yakın mı?
Macaristan'ın Népszava gazetesi, Putin üzerindeki artan baskının, nükleer silah kullanma tehlikesini her zamankinden daha ciddi hale getirdiğini söylüyor. Gazete özetle şu yorumu paylaşıyor:
"Putin'in askeri seçenekleri giderek tükeniyor: Ne yeterli silahı ne de yeterli sayıda askeri var. Rusya ordusunun Ukrayna'yı geleneksel yöntemlerle yenemeyeceği artık açık - hatta daha önce ele geçirilen bölgelerin elde tutulup tutulamayacağı bile şüpheli.
"Başarısızlık, atom bombası atılması çağrısında bulunan aşırı milliyetçi bir muhalefet yarattı - iki hafta daha geçsin, Putin onlara kıyasla barış güvercini haline gelecektir."
"Çıkış yolu bulmak gerek"
Portekiz'in Público gazetesi, barış müzakereleri fırsatlarının tamamen kaçırılmaması uyarısında bulunarak şöyle diyor:
"Kırım, Putin hepten ve yıkıcı bir şekilde küçük düşürülmeden barışa ulaşmak gibi zorlu bir görev verilmesi muhtemel bir taviz olabilir. Öte yandan, Putin'in nükleer tehdidini yeniden dile getirmesiyle, bir çıkış yolu bulma gerekliliği tartışmaları son günlerde bir kez daha gündeme geldi.
"Giderek daha fazla izole edilen Rusya'yı 'kötülüğün vücut bulmuş hali' olarak görmeye devam edersek, bir çıkış yolu bulabilmek için müzakere köprüleri tesis etmek imkânsız olacaktır." (SD)