* Fotoğraf: Canva
Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Ukrayna'daki savaşta kullanılmak üzere Rusya'ya insansız hava aracı (İHA) gönderdiği gerekçesiyle İran'a yaptırım kararı aldı. Kararı, Çekya'nın yürüttüğü AB dönem başkanlığı duyurdu.
Alınan yeni yaptırım kararı kapsamında İranlı üç kişi ile bir kuruluşa yaptırım uygulanacak. Söz konusu kararla birlikte, daha önceki yaptırım listesine alınan İran'a ait dört kuruluşa uygulanan yaptırımlar da uzatıldı.
Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayınlanan bilgilere göre, yeni yaptırım listesine eklenen İranlı kişiler şöyle:
İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri, İran Savunma Bakanlığı Araştırma ve Endüstriyel İlişkiler Birimi Başkanı General Seyid Kureyşi ve İran Devrim Muhafızları Ordusu Hava Uzay Kuvvetleri İnsansız Hava Araçları Komutanı Tuğgeneral Said Agacani.
Yaptırım listesindeki İranlı kuruluş ise insansız hava araçlarını üreten Şahid Havacılık Sanayi adlı şirket oldu.
AB'nin İranlı kişi ve kuruluşlara yönelik yaptırımları, varlıkların dondurulması, seyahat yasağı ve finansman yasağını içeriyor. Yaptırımlar bugün (20 Ekim) AB Resmi Gazetesi'nde yayınlanarak yürürlüğe girdi.
"Rekor sürede tedbir aldık"
AB Dönem Başkanı Çekya'nın resmi sosyal medya hesabından bugün erken saatlerde yapılan açıklamada, "rekor sayılacak kısa bir süre olan üç gün içinde üye ülkelerin AB nezdindeki temsilcilerinin görüşmeleri tamamlayarak aldığı kararın, Perşembe günü AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından yürürlüğe gireceği" açıklanmıştı.
#COREPERII | #Iran #sanctions in record time! After 3 days of talks, EU ambassadors agreed on measures against entities supplying Iranian drones that hit #Ukraine. Written procedure is over, sanctions come into force this afternoon on publication in the Off. Journal. #EU2022CZ pic.twitter.com/Fjqaqz7mfj
— EU2022_CZ (@EU2022_CZ) October 20, 2022
Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yaptırım kararını memnuniyetle karşılayarak, "Ukrayna'daki savaşta Rusya'yı destekleyen İran'a karşı hızla tedbir aldık" demişti.
We take swift action against Iran who supports Russia's war in Ukraine.
— Charles Michel (@CharlesMichel) October 20, 2022
I welcome the @EUCouncil decision to adopt in record time restrictive measures against those in Iran who provide military support to Russia.
NATO, "tüm belirtiler bu yönde" demişti
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO genel merkezinde İsveç'in yeni başbakanı Ulf Kristersson ile görüşmesinin ardından açıklama yaptığı ortak basın toplantısında İran yapımı insansız hava araçlarının Ukrayna'ya karşı savaşta kullanıldığı iddialarına da değinmişti.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, İran yapımı İHA'ların Ukrayna'daki savaşta kullanılmasıyla ilgili soru üzerine, "İstihbaratımızın detaylarına girmeyeceğim ancak söyleyebileceğim şu ki; her belirti İran'ın Rusya'ya bu İHA'ları tedarik ettiğini gösteriyor" demişti:
"Bu İHA'lar tarafından düzenlenen korkunç saldırılar, Ukrayna'ya desteği artırmanın aciliyetini vurguluyor.
"Tüm ülkelere, İran dahil, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yasa dışı savaşını desteklememe çağrısı yapıyoruz."
Stoltenberg, İran'ın Rusya'ya füze göndermesine ilişkin kanıt olup olmadığı sorusuna ise şu yanıtı vermişti:
"Cevap yine aynı. Spesifik olarak istihbaratımızla ilgili detaya girmeyeceğim. Ancak Rusya'ya herhangi bir destek sağlama konusunda İran'ın ne yaptığını elbette yakından izliyoruz. İran'ı Rusya'ya İHA ya da füze sağlamamaya çağırıyoruz. Herhangi bir füze arzı da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını açıkça ihlal ediyor."
TIKLAYIN - NATO: Tüm belirtiler İran'ın Rusya'ya İHA tedarik ettiğini gösteriyor
Ukrayna, Eylül ayından bu yana hava sahasında 200'den fazla İran yapımı insansız hava aracını vurduğunu söylüyor. Fakat Rusya hükümeti Ukrayna'da İran yapımı insansız hava araçlarını kullandığını reddediyor. İran da haberlerin gerçeği yansıtmadığını söylüyor. (SD)