* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Çernihiv, Ukrayna
Rusya'nın komşusu Ukrayna'yı 24 Şubat'ta işgaliyle başlayan savaş bugün (11 Nisan) itibariyle 47. gününde.
Ukrayna, savaş başladığından bu yana 4,5 milyondan fazla kişinin komşu ülkelere sığındığı ülkede son 24 saat içinde 2 bin 824 kişinin çatışmaların yaşandığı bölgelerden tahliye edildiğini duyurdu.
Açıklamaya göre, 213'ü abluka altındaki Mariupol'den olmak üzere 2 bin 622 kişi şahsi araçlar ve gönderilen otobüsler ile Mariupol ve Berdyansk kentlerinden Zaporijya şehrine ulaşırken 202 kişi Lisiçansk, Severodonetsk, Rubijne, Popasna ve Kreminna kentlerinden tahliye edildi.
Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin son gelişmeler şu şekilde:
Avusturya Başbakanı Moskova'ya gidiyor
9 Şubat'ta Kiev'i ziyaret ederek Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ile görüşen Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova'ya gideceğini duyurdu.
Nehammer, savaşın başından bu yana Rusya lideriyle yüz yüze görüşecek ilk Avrupalı hükümet başkanı olacak.
The Guardian'ın aktardığına göre, Nehammer Putin'i ziyareti sırasında "Bucha'daki savaş suçları ile ilgili konuşacağını" ifade etti.
Nehammer, "[Savaş] durmak zorunda. İnsani koridorun oluşturulması, savaş suçunun aydınlatılması için ateşkese ihtiyaç var" dedi.
Papa'dan ateşkes çağrısı
Öte yandan, dün Vatikan'ın Aziz Petrus Meydanı'nda yaklaşık 50 bin kişiye hitap eden Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, yaklaşan Paskalya bayramına atıfta bulunarak ateşkes çağrısı yaptı.
"Silahları bırakın. Paskalya ateşkesi başlasın. Ama yeniden silahlanmak ve savaşmaya devam etmek için değil, insanların iyiliği için bazı fedakarlıklar yapmak üzere gerçek müzakereler yoluyla barışı sağlayacak bir ateşkes için" ifadelerini kullanan Papa Francesco, "Bayrağını bir moloz yığını üzerine dikecek bir zafer nasıl bir zafer olur?" diye sordu.
Putin yeni general atadı
ABD'nin The New York Times gazetesinin aktardığına göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna'daki savaşın yönetimini General Alexander Dvornikov'a verdi. Gazete, Dvornikov'un "Suriye'de sivillerin yaşadığı mahallelere saldırı emri vermekle" suçlandığını hatırlattı.
Rusya'nın Kiev'den çekilmesiyle savaşın Ukrayna'nın doğu ve güney bölgelerinde yoğunlaşması beklenirken Çeçenistan Devlet Başkanı Ramazan Kadirov, Rusya'nın "sadece abluka altındaki Mariupol'e değil, başkent Kiev ve Ukrayna'nın diğer şehirlerine de saldıracağını" iddia etti.
Rusya ve Ukrayna ekonomileri küçülecek
Dünya Bankası da son gelişmeler ışığında bir açıklama yaparak 2022 yılında Ukrayna'nın gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 45 oranında azalacağını ifade etti. Aynı açıklamaya göre, Rusya ekonomisinin de bu sene yüzde 11 oranında küçülmesi bekleniyor.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği'nin (AB) yaptırımlarıyla karşı karşıya olan Rusya için "ekonomik durgunluk" uyarısında da bulunan Dünya Bankası, "Avrupa ve Orta Asya bölgesi ile dünyanın geri kalanında da önemli ekonomik kayıplar yaşanacağının" altını çizdi.
Ukrayna'nın AB üyeliği hızlanacak
Öte yandan, cuma günü (8 Nisan) Kiev'i ziyaret ederek Devlet Başkanı Zelenski ile görüşen AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna'ya ilk ziyaretinde üyelik için hızlandırılmış süreç önerdi.
Von der Leyen, Volodimir Zelenski'ye bir zarf sunarak, içeriğinin gelecek aylarda AB ile üyelik için yapılacak görüşmelerin konusunu içerdiğini belirterek, "AB'ye giden yolunuz burada başlıyor. Bu ortak zeminde çalışmak için 7 gün 24 saat hizmetinizde olacağız" diye konuştu.
Başkan von der Leyen ayrıca Rusya'ya ihracatın neredeyse yüzde 71 düştüğünü, ülkede enflasyonun yüzde 20 civarında olduğunu, 700'den fazla özel şirketin ülkeyi terk ettiğini ve AB üye ülkelerinin Rusya vatandaşlarına ait 225 milyar Euro'luk varlığı dondurduğunu aktardı.
Von der Leyen, halihazırdaki 1 milyar Euro'luk desteğin yanı sıra Ukrayna'ya 500 milyon Euro ek yardım teklif edileceğini kaydetti.
Mültecilere 9,1 milyar Euro yardım taahhüdü
Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ülke içinde yerlerinden edilen Ukrayna vatandaşları ile başka ülkelere giden mülteciler için Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen uluslararası bağış kampanyasında ise toplam 9,1 milyar Euro yardım taahhüdünde bulunuldu.
AB Komisyonu'nun konuyla ilgili açıklamasında, dünya çapında hükümetler, şirketler ve kişilerin toplam 4,1 milyar Euro mali destek sağlamayı vadettiği, çeşitli Avrupa finans kuruluşlarının da 5 milyar Euro'luk kredi ve hibe sağlamayı taahhüt ettiği bilgisine yer verildi.
Biden yaptırım tasarısını onayladı
ABD Başkanı Joe Biden ise ABD'nin, Rusya ve Belarus ile normal ticari ilişkilerini askıya almasını öngören yasa tasarısını onayladı.
Biden'ın, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı üzerine bu ülkeyle normal ticari ilişkileri askıya alma kararının ardından Kongre'de hazırlanan ve onaylanan tasarı nihai onay için Biden'ın önüne geldi.
Temsilciler Meclisi'nde 17 Mart'ta, Senato'da 7 Nisan'da kabul edilen tasarı, Biden'ın da imzasıyla yasalaştı.
Yasa, ABD'nin, Rusya ve Belarus'a çok daha yüksek gümrük vergisi koymasına, birçok ürünün ihracat ve ithalatına yasak getirmesine ve ABD ile bu ülkeler arasındaki tüm ticari aktivitelerin önemli ölçüde zorlaşmasına imkan tanıyor. (SD)