Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya-Türkiye Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı’nın düzenlenmeyeceğini açıkladı.
Sputnik News’ta yer alan habere göre, yarın yapılması planlanan toplantıya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılması bekleniyordu.
Bir gazetecinin Peskov’a toplantının yapılıp yapılmayacağını sorması üstüne Peskov, ''Hayır, böyle bir toplantı planlanmıyor'.' yanıtını verdi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Erdoğan geçen ay Antalya'da düzenlenen G20 zirvesinin ilk gününde yaptıkları görüşmede, Türkiye ve Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantısının 15 Aralık'ta Rusya'da yapılması konusunda anlaşmıştı.
Krizin aşılması için Rusya’nın üç şartı
Cumhuriyet gazetesinden Duygu Güvenç’e konuşan Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Türkiye-Rusya ilişkileriyle ilgili yaptığı değerlendirmede “Bizim ilişkilerimiz tarih boyunca en derin kriz içerisinde. Üzüntüyle belirtmek zorundayım ki ilişkilerimizin tarihi ikiye bölündü. 24 Kasım öncesi, 24 Kasım sonrası...” ifadelerini kullandı.
Karlov’un açıklamalarından satırbaşları şöyle:
Krizin aşılması için…
Birincisi; uçağımızın yok edilmesi ve askerlerimizin şehit edilmesiyle ilgili özür dilenmeli.
İkincisi; Sorumluların bulunması ve gerekli cezanın verilmesini istiyoruz.
Son olarak da Rusya’nın karşı karşıya olduğu zararın karşılanması.
Bu beklentilerimiz yerine getirilmezse Türkiye'nin diğer açıklamaları sonuç getirmeyecektir. Türkiye bir taraftan diyalogdan yana olduğunu ilan ederken, diğer taraftan böyle yaklaşıma uymayan açıklamalar yapıyor.
Yaptırımlar
Aldığımız yaptırımlar daha sonuçlanmadı. Yeni yaptırımlar konusunda çalışmalarımız halen devam ediyor.
Uygulananlar arasında; Karma Ekonomik Komisyon çalışmaları donduruldu; ekonomik alanda işbirliğinin geliştirilmesi için çalıştığımız üç anlaşma durduruldu; Turizm kararı...
Geçen sene Rus turistlerin getirdiği gelir 3,5 milyar dolardı; Charter uçak seferleri iptal edildi; Her sene Türkiye'ye 8 bin TIR izni uyguluyorduk. Şimdi 8 bin yerine kontenjan 2 bine düşürüldü. Belki de hiç vermeyebiliriz.
Türkiye'den ithal ettiğimiz yaş sebze meyve ihracatı da durduruldu. Son yılda 1 milyar dolar rakamına ulaşmıştı. Bize Türkiye'den aldığımız ürünlerin boşluğunu doldurmak için bir dizi ülke başvurdu; Azerbaycan, İran, Cezayir, Fas, İsrail gibi...
Doğalgaz
Türkiye'ye doğalgazı iki önemli hattan satıyoruz. Yüzde 50'si Mavi Akım'dan Karadeniz dibindeki hattan geliyor; direk olarak Rusya'dan Türkiye'ye geçiyor. Yüzde 50'si Ukrayna üzerinden geliyor.
Ukrayna doğalgaz sevkiyatı bakımından güvenli olmayan bir ülke. Ukrayna, transit boru hattından daha önce de gaz çalıyordu.
Diğer bir teknik sebebi de; 25 sene boyunca Ukrayna topraklarında bulunan doğalgaz dağıtım sistemini yenilenmesi ve onarılması için para harcamıyordu. (EKN)
* Söyleşinin tamamını okumak için tıklayın