Haberin Kürtçesi için tıklayın
Suriye'nin İdlib yakınındaki Han Şeyhun kasabasında kimyasal gaz kullanıldığı öne sürülen saldırıyı reddeden Rusya, Suriye yönetiminin uçaklarının muhaliflere ait bir kimyasal silah deposunu vurduğunu açıkladı.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise saldırıdan ateşkesin garantörleri olarak Rusya ve İran'ı sorumlu tuttu.
Rusya: Kimyasal silah deposu vuruldu
Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İdlib'teki olayın muhaliflere ait kimyasal silah deposunun Suriye rejimine ait uçaklar tarafından bombalanması sonucu gerçekleştiği bildirildi.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov deponun zehirli gazların üretimi ve saklanması amacıyla kullanıldığını söyleyerek, kimyasalların Irak'a sevkedilmekte olduğunun, Irak'ta bu gazların kullanıldığının uluslararası örgütler ve Irak tarafından da teyit edildiğinin altının çizdi.
Rus Savunma Bakanlığı saldırıya maruz kalanların gösterdiği belirtilerin, muhaliflerin daha önce düzenlediği kimyasal silah saldırılarıyla benzerlik gösterdiğini söyledi.
Konaşenkov ayrıca, aynı kimyasal mühimmatın, Rus askeri uzmanların 2016 yılı sonunda örnekler topladığı Halep'te de militanlar tarafından kullanıldığını belirtti.
ABD: Rusya ve İran garantördü
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise yaptığı açıklamada, bunun, sadece son bir ay içerisinde bu tür silahların kullanıldığı iddia edilen üçüncü vaka olduğuna dikkati çekti.
“Rusya ve İran’ı bir kez daha, Suriye rejimi üzerindeki nüfuzlarını kullanmaya ve bu tip korkunç bir saldırının tekrar yaşanmamasını garanti etmeye çağırıyoruz.
“Astana’da müzakere edilen ateşkeste kendilerini garantör ilan eden iki ülke olarak Rusya ve İran da bu ölümlerin büyük bir ahlaki sorumluluğunu taşımaktadır.”
ABD Başkanı Donald Trump da kimyasal saldırıyı kınayarak, bu eylemlerin bir önceki Obama yönetiminin "zayıflığı ve iradesizliğinin" bir neticesi olduğunu savundu.
DSÖ: Sinir gazını işaret eden bulgular var
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) de İdlib'teki kimyasal saldırı iddialarının örgütü alarm durumuna geçirdiğini açıkladı. Bunun, 2013 yılında Suriye'nin Guta şehrindeki saldırıdan sonra en dehşet verici kimyasal saldırı olduğunu belirtti.
Açıklamada, "Bazı vakaların, sinir gazı içeren organik fosfora maruz kaldığını gösteren bulgular var" denildi.
BM Güvenlik Konseyi toplanıyor
Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi bugün kimyasal silah kullanımı iddialarını görüşmek üzere toplanıyor.
BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura konseyin sorumluların hesap vermesini talep etmek amacıyla toplanacağını belirtti.
Mistura ayrıca kimyasal silah kullanımının savaş suçu olacağını da hatırlattı.
İngiltere, Fransa ve ABD dün BM Güvenlik Konseyi'ne bir karar taslağı sunarak, saldırının araştırılmasını talep etmişti.
Harita: BBC
Ne olmuştu
Dün, Suriyeli muhaliflerin kontrolünde bulunan İdlib'de yaşanan saldırılarda kimyasal silah kullanıldığı iddia edilmişti.
Saldırıda 20'si çocuk 72 kişinin zehirli gaz nedeniyle hayatını kaybettiği bildirilmişti.
Muhalif gruplara yakın Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıda sarin gazının kullanıldığını ve saldırıyı Suriye ordusu ya da Rus hava kuvvetlerinin düzenlediğini iddia etmişti. (YY)
Kaynaklar: Sputnik News, Amerikanın Sesi, BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkçe