Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna sınırında tatbikat halindeki askeri birliklere daimi konuşlanma bölgelerine geri çekilme emri verdi.
Rusya Devlet Başkanlığı Basın Sekreteri Dmitri Peskov’un açıklamasına göre, Putin bu kararı tatbikatın başarı ile tamamlandığının ifade edildiği bir raporun kendisine sunulmasının ardından aldı.
Sınırdaki tatbikat bitse de Rusya’nın Kırım’daki askerleri ülkelerine dönmesi yönünde bir talimat bulunmuyor.
Yanukoviç asker istedi
Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi dün Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in ülkesinde barışı sağlamak ve Ukrayna halkını korumak için Rusya’nın silahlı kuvvetlerini kullanmasını istediğini açıklamıştı.
Rusya’nın BM’deki temsilcisi Vitaliy Çurkin dün Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmasında, Yanukoviç’in 1 Mart tarihli mektubunu okudu.
“Rusya Devlet Başkanı Putin’e, ülkede barışı, toplumsal düzeni, ve istikrarı sağlamak, ve Ukrayna halkını korumak amacıyla Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerini kullanması için talepte bulunuyorum.”
Rusya temsilcisi Yanukoviç’in sadece Rusça konuştuğu için Ukrayna'daki sivillere eziyet edildiğini, Ukrayna'nın iç savaşın eşiğinde olduğunu söylediğini de belirtti.
Yaptırım tehdidi
Çurkin konuşmasında Rusya’nın Ukrayna konusundaki faaliyetlerin duruma uygun ve yasal olduğunu da ifade ettiği,
Batı ise Rusya’nın tavrını eleştirmeye ve uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlamaya devam ederken yaptırımlardan da söz ediyor.
ABD Başkanı Obama, Rusya’nın aynı tavrı sürdürmesi halinde ABD’nin Rusya’yı izole edecek ekonomik ve diplomatik bir dizi adım atacağını söyledi.
ABD Savunma Bakanlığı da Rusya ile askeri ilişkilerin askıya alındığını bildirdi.
Rusya: Anlaşma uygulansın
Çurkin Güvenlik Konseyi’nde, krizin çözümü konusunda ülkesinin Yanukoviç ve muhalefet arasında imzalanan anlaşmanın yerine getirilmesinin sağlanması gerektiğinden yana olduğunu anlattı.
“21 Şubat tarihli anlaşmada belirlenen hususların yerine getirilmesi sağlanmalı. Söz konusu hususlar, Ukrayna’nın tüm bölgelerinin katılımıyla ve yaklaşımları göz önünde bulundurularak anayasa reform sürecinin başlatılması, müteakiben reformların referandumla onaylanması dahil, ulusal birlik çerçevesinde yasal bir hükümetin oluşturulmasını da kapsıyor.” (YY)
Bu haberde Rusya'nın Sesi, BBC Türkçe, Deutsche Welle Türkiye ve Amerika'nın Sesi'nden yararlanılmıştır.