* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Rusya'nın komşusu Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş, bugün (11 Kasım) itibariyle 261. gününde devam ediyor.
Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın ilhak ettiği dört bölgesinden biri olan Herson'dan tamamen çekildiğini açıkladı.
Daha önce Nisan ayında başkent Kiev'den çekilme kararı alan Rusya'nın bu hamlesi, Avrupa basınında da geniş yer buldu.
Rusya'nın askeri güçlerini Dnipro Nehri'nin sol yakasına çekme kararının Avrupa basınına yansımalarını euro|topics'in derlemesiyle aktarıyoruz...
Putin, hâlâ rasyonel savlara açık mı?
İsviçre'nin Neue Zürcher Zeitung gazetesi, "Rusya'nın bu sefer tercihini anlamsız ölümlerden yana yapmamasının az da olsa umut verici olduğu" değerlendirmesinde bulundu. Gazetenin yorumu şöyle:
"Putin, şimdilik daha fazla küçük düşmemek için beyhude bir müdafaada tahmini 20 bin askerden oluşan bir birliği feda etme ya da Herson uğruna girişilen ve çok fazla askerin kaybedildiği muharebelere bir son verme seçimiyle karşı karşıya kaldı. Askeri bakımdan daha mantıklı olan, açık bir biçimde ikinci seçenek. ... Putin'in bu acı gerçeği kabullenmesi, rasyonel argümanlara hâlâ açık olduğunun kanıtı."
"Ukrayna'nın daha da temkinli olması gerek"
Almanya'nın Süddeutsche Zeitung gazetesi, "Ukraynalıların artık daha da temkinli olması gerektiğini" yazdı:
"Kiev'deki sorumlular, askerlerinin güya terk edilmiş haldeki Herson'a fazla hızlı bir şekilde ilerlemesine izin verirse, birlikler iyi hazırlanmış bir pusuya düşürülebilir. Rusya, Herson'a mayınlar ve bubi tuzakları döşemiş olacak. Muhtemeldir ki binlerce Rusya askeri sivil kılığına bürünerek şehirde dolaşmaya devam edecek. Ayrıca askerlerle dolu şehir, nehrin diğer yakasındaki Rusya topçuları ve roketatarları tarafından hedef alınabilir.
"Böyle bir durumda, şehirdeki sivillerin kaderinden tamamen Devlet Başkanı Zelenskiy ve generalleri sorumlu olacak. Dolayısıyla, Herson'la ilgili kararlar almadan evvel bir süre beklerlerse iyi ederler."
İç politikada "zafer" olarak mı gösteriliyor?
İngiltere'nin The Financial Times gazetesi, "Herson'dan çekilmenin iç politikada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in elini neden zayıflatmayacağını" açıkladığı haberinde şu değerlendirmede bulundu:
"Hoşnutsuz Rusların gözünde, nasıl sonuçlandığından neredeyse bağımsız olarak Batı'ya karşı girişilen her tür direniş başarı demek.
"Geri çekilince dahi, Rusya'nın 'daha fazla köleleştirilmesi' engellendiği düşüncesiyle teselli oluyorlar. Dolayısıyla, askeri gerilemeler illa Putin'in iç politikada zayıfladığı anlamına gelmiyor. Devlet Başkanı açısından bu savaşı kazanmak kadar kaybetmek de zor. İç politikada tek başına işgal bile bir zafer niteliğinde. Üstelik pasif çoğunluğu her sonucun mümkün olan en iyi sonuç olduğuna ikna etmek de mümkün."
"Sembolik olarak da önemli"
Çekya'nın Denik N gazetesi, "Herson'dan çekilmenin Rusya açısından hissedilir bir yenilgi anlamına geldiğini" yazdı:
"Savaştan önce 300 bin nüfuslu Herson şehri bölgenin en büyük merkeziydi ve bu yıl Ukrayna'ya yönelik saldırılar başladığından beri Rusya burayı elinde tutuyordu - ancak şimdi çekilmek zorunda kaldılar.
"Herson'un konumu her şeyden önce sembolik olarak bir hayli önemli. Zira Rusya, Dinyeper Nehri'nin batı yakasında bulunan tek şehri kaybetmiş oldular. Üstelik burası ülkenin en önemli su yolu. ... Bu nedenle de Herson'un kurtarılması, savaşın bir başka kilit noktası."
"Ateşkes için umut var"
İtalya'nın La Repubblica gazetesinin ise müzakere umudu var:
"Bu bir dönüm noktası. Barış koşullarının mevcut olduğuna kimse inanmıyor: Ukrayna, işgal altındaki toprakları tamamen özgürleşene kadar barışı kabul etmeyecek. Fakat dün itibarıyla, katliamları sonlandıracak ateşkes görüşmelerinin başlamasına yönelik koşullar oluştu.
"Dinyeper Nehri'nden akan suların koruyacağı bir ateşkes. Ancak pek çok şey hâlâ belirsizliğini koruyor. ... [Rusya tarafında] iletişim konusu, tek başına askeri yönetim tarafından üstlenilmiş durumda. ... Zelenskiy yönetiminin tepkilerini belirleyecek olan ise ihtiyat ve güvensizlik." (SD)