Genel yayın yönetmenliğini Nobel Barış Ödüllü Dimitri Muratov'un yaptığı Rusya'nın önde gelen bağımsız gazetelerinden Novaya Gazeta yayınını durdurdu.
Gazete, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı bitene kadar hem basılı hem de çevrimiçi yayınlarını durdurduğunu açıkladı.
Haber, Rusya’dan kaçan dört gazetecinin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yle Zoom üzerinden yaptığı röportajın ardından geldi.
Gazete kararı internet sitesinin manşetinden, "Gazetenin web sitemizde, sosyal medya ağlarımızda ve basılı olarak yayınlanmasını 'Ukrayna topraklarındaki özel operasyonun' sonuna kadar askıya alıyoruz" diyerek duyurdu.
Muratov, çalıanlara ve okuyuculara gönderdiği mesajda, faaliyetlerini durdurma kararının zor ama gerekli olduğunu söyledi. Muratov "Başka seçenekleri olmadığını da" notuna ekledi.
Zelenski röportajının ardından geldi
Rusya’nın medya düzenleme kurumu Roskomnadzor, röportajın yayınlanmaması konusunda gazeteyi iki kez uyarmıştı. Röportajı yapan gazetecilerden Mihail Zıgar da, Novaya Gazeta adına Zelenski’ye bir soru sormuştu.
Ancak Roskomnadzor’un baskısı ve sansürü sonrası Novaya Gazeta röportajı yayınlamama kararı almıştı.
TIKLAYIN - Zelenski Rus gazetecilere röportaj verdi, Moskova soruşturma başlattı
Gazete ilk günden itibaren savaşa karşı duruş sergilemiş, Rusya’nın ‘özel operasyon’ demesinin aksine yaşananları savaş olarak adlandırmış, ancak daha sonra medya düzenlemeleri sebebiyle 'Ukrayna topraklarındaki özel operasyon' ifadesini kullanmak zorunda kalmıştı.
Novaya Gazeta, Rus devlet televizyonunda yapılan protestoyu manşetine taşırken düzenleme nedeniyle posterdeki 'savaş' kelimesini buzlamış, görüntüyü yine de vermişti.
Baskı giderek artıyor
Rusya'nın liberal medya kuruluşlarına yönelik baskısı Ukrayna işgalinden bu yana artarken Moskova merkezli radyo istasyonu Ekho Moskvy ve TV kanalı Dozhd'yi gibi yayınlar kapatıldı.
BBC, Amerika'nın Sesi ve Özgür Avrupa Radyosu/Özgürlük Radyosu da dahil olmak üzere çok sayıda kuruluşun web sitelerine erişim engellendi. engellenmeyen yabancı basın da Rusya'dan çıktı.
Ana akım medya ve devlet kontrolündeki örgütlerin çoğu ise Kremlin'in ihtilafı tanımlamak için kullandığı dile sıkı sıkıya bağlı kaldı.
Novaya Gazeta hakkındaRusya'nın siyasi ve sosyal meselelerini eleştirel ve araştırmacı bir şekilde ele almasıyla tanınan bağımsız bir gazete. Gazeteyi, Sovyetler Birliği’nin resmi organlarından Komsomolskaya Pravda'dan ayrılan bir grup kurdu. İlk adı Ezhednevnaya Novaya Gazeta (Günlük Yeni Gazete) idi. Sovyetler Birliği'nin son devlet başkanı Mihail Gorbaçov 1990 Nobel Barış Ödülü'nden gelen parayı 1993'te Novaya Gazeta'nın kurulmasına ve ilk bilgisayarlarını satın almasına yardım etmek için kullandı. Aralarında Yuri Shchekochikhin, Anna Politkovskaya ve Anastasia Baburova'nın da bulunduğu yedi Novaya Gazeta gazetecisi, soruşturmalarıyla bağlantılı olarak 2000’den bu yana öldürüldü. Ekim 2021'de Novaya Gazeta'nın yazı işleri müdürü Dmitry Muratov, Maria Ressa ile birlikte anavatanlarında ifade özgürlüğünü korudukları için Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. |
(HA)