* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA)
Yapılan referandumlar sonrası Rusya'nın bir kararname ile "ilhak" ettiği Ukrayna'nın dört bölgesinin Rusya topraklarına katılması Rusya meclisinin üst kanadı Federasyon Konseyi tarafından da onaylandı.
Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Luhansk ve Donetsk ile Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ettikten sonra kontrol altına aldığı Herson ve Zaporijya bölgelerinin ilhakı bir gün önce de (3 Ekim) Rusya meclisinin alt kanadı olan Duma'da oy birliğiyle kabul edilmişti.
Ukrayna'nın dört bölgesinin Rusya'ya bağlanmasını öngören tasarı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzasıyla yürürlüğe girmiş olacak.
DW Türkçe'nin aktardığına göre, Rusya'nın "ilhak" ettiği bölgeler Ukrayna'nın uluslararası hukukça tanınan topraklarının yaklaşık beşte birini oluşturuyor.
TIKLAYIN - Zelenski: Ukrayna, NATO üyeliğine başvuracak
Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesindeki Donestk ve Luhansk'ta Rusya yanlısı ayrılıkçıların bağımsızlık ilanını Şubat ayında tanımış, kısa bir süre sonra, 24 Şubat 2022'de Rusya güçleri Ukrayna'yı işgal etmişti.
Dört bölgede düzenlenen ve başta Avrupa Birliği (AB) ve ABD olmak üzere, Türkiye ve İsrail de dahil pek çok ülkenin sonuçlarını tanımayacağını açıkladığı referandumlarda, Donetsk'te kullanılan oyların yüzde 99.23'ü, Luhansk'taki oyların yüzde 98.42'si, Herson'daki oyların yüzde 87.05'i, Zaporojya'daki oyların yüzde 93.11'i Rusya'ya bağlanma yönünde olmuştu.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Putin'in ilhak anlaşmalarını imzalamasının ardından NATO'ya başvuru yapacaklarını açıklamış, ABD Rusya'ya yeni yaptırımlar uygulayacaklarını duyurmuştu.
TIKLAYIN - 9 NATO ülkesinden Ukrayna'nın üyeliğine destek çağrısı
Kuzey Kore'den "ilhaklara" destek
Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri de dahil pek çok ülke dört bölgenin ilhakını desteklemeyeceklerini açıklarken Kuzey Kore "ilhaklara" destek açıklaması yaptı.
Kore Merkezi Haber Ajansı'nın (KCNA) haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Organizasyon Departmanı Genel Müdürü Jo Chol Su, "Rusya'ya katılma kararı veren halkın iradesine saygı duyulduğunu" söyledi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) söz konusu referandumların kınanmasını öngören karar girişimine tepki gösteren Jo, ABD'yi "bağımsız ülkelerin iç işlerine müdahale etmekle" suçladı.
Ukrayna ordusu, Herson'a doğru ilerliyor
Öte yandan, işgal altındaki bölgelerden gelen son haberlere göre, Ukrayna ordusu bugün itibariyle Rusya tarafından "ilhak" edilen Herson kentinin kuzeydoğusunda Dinyeper Nehri çevresindeki Rusya mevzilerini aşmış bulunuyor. BBC Türkçe'nin haberine göre, Ukrayna ordusunun ilerleyişi bölgedeki Rusya askeri yetkililerince de doğrulandı.
Herson'da Rusya'nın atadığı bölgesel lider Vladimir Saldo, Ukrayna ordusunun yaklaşık 30 kilometre ilerleyerek Dudchany kenti yakınlarına geldiğini açıkladı.
"200 bin kişi silah altına alındı"
Rusya'da ilan edilen "kısmi askeri seferberlik" ile ilgili açıklama yapan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise "seferberlik sürecinin devam ettiğini, "bugüne kadar (4 Ekim) 200 binden fazla kişinin silah altına alındığını" açıkladı.
"Askerler, gerekli eğitimi aldıktan sonra savaş alanına gönderilmeli" diyen Şoygu, zorunluk askerlik celp döneminin kasımda başlayacağını, söz konusu dönemde 120 bin kişinin askere alınacağını kaydetti: "Askere alınanlar, özel askeri operasyonda yer almayan birliklere gönderilecek."
TIKLAYIN - Savaş kapıya dayandı | Moskova'dan İstanbul ve Belgrad'a uçak bileti kalmadı
(SD)