* Fotoğraf: Meiramgul Kussainova - Anadolu Ajansı (AA)
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, 15-16 Haziran'da Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da düzenlenen 18. Astana görüşmelerinin genel oturumunun ardından Suriye'deki son gelişmelere ilişkin basına açıklamada bulundu.
Suriye krizine çözüm amaçlı oluşturulan Astana görüşmelerinin katılımcılarından olan Lavrentyev, açıklamasında Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye askeri operasyon ihtimaline de değindi.
Rûdaw haber sitesinin aktardığına göre, Lavrentyev, Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye olası bir askeri operasyonunun söz konusu bölgedeki "ayrılıkçı grupları" harekete geçirebileceğinden duydukları endişe nedeniyle sorunların başka yollarla çözülmesi gerektiğini söyledi.
"Sorunları çözmenin başka yolları var"
"Bildiğimiz gibi, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde operasyon düzenleme kararı henüz ilan edilmedi" diyen Lavrentyev, öztele şöyle konuştu:
"Biz Türk dostlarımıza söz konusu operasyonun, Suriye'nin kuzeyinde gerilimin artmasına ve ayrılıkçı grupların harekete geçmesine yol açabileceğini ifade ettik ki bunu ne Rusya, ne Irak ve İran ister. Bu nedenle var olan sorunları çözmek için başka yolların olduğuna inanıyoruz.
"Açıkçası, askeri operasyon şu anda var olan tüm sorunları çözmeyecektir. Yani, burada Türkiye'nin milli güvenlik sorununu tamamen ortadan kaldırmayacağından bahsediyorum. Bana göre, bu sorun ancak Suriye hükümet güçlerinin sınıra yakın bölgelerinde tam kontrolü ele almasıyla çözülebilir, bunu henüz görmedik. Orada halen Kürt unsurlar mevcut.
"(Türkiye sınırları da dahil Suriye'nin kuzeydoğusundaki saldırılar) konusunda tüm taraflarla çalışmaların yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Kuzeydoğudaki Kürt grupların Türkiye'ye ve Suriyelilere yönelik saldırılarının ele alınması gerekir."
18. Astana görüşmeleri hakkında
Suriye krizine çözüm amaçlı oluşturulan Astana görüşmelerinin garantörleri Türkiye, Rusya ve İran heyetleri, 15-16 Haziran 2022 tarihinde Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da 18. kez bir araya geldi.
Türkiye, Rusya ve İran arasındaki ikili ve üçlü görüşmelerle başlayan 18. Astana görüşmeleri, "Suriye krizinin askeri bir çözümü olmadığına" ilişkin sonuç bildirgesinin açıklanması ile son buldu.
Taraflar, açıkladıkları sonuç bildirgesiyle, "Suriye'nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğüne yönelik güçlü taahhütlerine" ve "Astana sürecinin Suriye meselesinin barışçıl çözümünde öncü rolüne" vurgu yaptı:
"(Taraflar) Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumu ele almışlar ve bu bölgede kalıcı güvenlik ile istikrarın ancak ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğünün korunması temelinde sağlanabileceği hususunda mutabık kalmışlardır.
"Gayrimeşru öz yönetim teşebbüsleri dahil olmak üzere, terörle mücadele kisvesi altında sahada yeni gerçeklikler yaratılmasına dair her türlü girişimi reddetmişlerdir. Suriye'nin birliğini zayıflatmayı amaçlayan ve komşu ülkelerin ulusal güvenliğini tehdit eden Fırat'ın doğusundaki ayrılıkçı gündemlere karşı durma kararlılıklarını yinelemişlerdir."
Bir sonraki Suriye konulu Astana görüşmeleri, 2022 yılının ikinci yarısında yine Kazakistan'ın başkenti Nur Sultan'da yapılacak.
Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk olarak 23 Mayıs'ta yaptığı açıklama "Suriye'ye yeni bir askeri operasyon" sinyali olarak yorumlanmıştı.
Erdoğan son olarak 1 Haziran'daki kabine toplantısının ardından konuyla ilgili özetle şu açıklamayı yaptı:
"Buradan bir kez daha tekrar ediyorum; güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz.
"Ardından da aşama aşama diğer bölgelerde aynısını yapacağız. Türkiye'nin bu meşru güvenlik adımlarına bakalım kimler destek verecek, kimler köstek olmaya çalışacak, göreceğiz."
TIKLAYIN - Suriye Devlet Başkanı Esad: "Türkiye'ye direneceğiz"
TIKLAYIN - Rusya'dan Türkiye'ye "Suriye operasyonu" uyarısı
TIKLAYIN - ABD: Türkiye Kuzeydoğu Suriye'ye saldırıları durdurma taahhütlerine sadık kalmalı
(SD)