Rusya Kırım'a sevkettiği yeni askeri birlik ve araçlarla ülkedeki askeri kontrolünü arttırıyor.
Ukrayna ise seferberlik ilan etti ve uluslararası destek için girişimlerde bulundu.
Ülkedeki geçici hükümet Rusya'yı ülkelerine karşı savaş ilan etmekle suçladı ve askeri güçlerine harekete geçme emri verdi.
Rusya kararlı
Batılı ülkeler Rusya’ya geri çekilme çağrısı yapsa da Putin askeri adımlar atmaya devam ediyor.
Rusya asker sevkiyatına gerekçe olarak geçen ay Moskova yanlısı Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in iktidarı bırakmak zorunda kalmasından sonra kendi çıkarlarını ve Kırım ile Ukrayna'nın diğer yerlerindeki Rusya konuşan kesimin çıkarlarını koruduğunu söylüyor.
Fiilen Rusya ordusunun kontrolünde bulunan Kırım’da havaalanları gibi kritik noktalar Rusya’nın hakimiyetinde, ülkedeki iki Ukrayna askeri üssü ise Rusya askerleri tarafından sarılmış durumda.
Batı’dan Ukrayna’ya destek
Rusya’nın dışındaki G8 ülkeleri Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, İngiltere ve ABD haziranda Soçi’de yapılacak olan G8 zirvesinin hazırlıklarını askıya aldı.
Ayrıca bu yedi ülke Ukrayna’ya mali yardım sözü verdi ve Rusya’nın Ukrayna'nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü açıkça ihlal ettiğini açıklayarak Rusya’yı kınadı.
Almanya Başbakanı Merkel Rusya’nın tutumunu devletler hukukunun ihlali olarak nitelendirdi.
Telefon diplomasisi
Rusya Devlet Başkanı Putin dün ABD Başkanı Barack Obama ile telefonda görüştü, ancak basında çıkan haberlere göre bir sonuç alınamadı.
Rusya’nın Sesi, Putin’in Merkel ile yaptığı telefon görüşmesinde, Kırım’ın mevcut durumunun araştırılması için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde bir çalışma grubu kurulması fikrini kabul ettiğini yazdı. (YY)