*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ayasofya'nın tekrar ibadete açılması gündemine ilişkin Rusya merkezli haber ajansı Sputnik'e açıklamalarda bulundu.
Zaharova, Ayasofya ile ilgili durumu yakından takip ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Bilindiği gibi bu kilise, karmaşık bir tarihe sahip Bizans mimarisinin eşsiz bir örneği. Halihazırda İstanbul'un başlıca anıtlarından biri ve her yıl Rusya dahil dünyanın her yerinden çok sayıda turist tarafından ziyaret ediliyor.
"Anıtın statüsüne ilişkin tüm kararların dengeli olmasını, bu sorunun inananlar için yüksek hassasiyeti, bilinen dinler arası bağlamı ve UNESCO Dünya Mirası anıtlarının yönetimi alanında mevcut uluslararası yasal düzenlemelerin dikkate alınmasını bekliyoruz."
Yunanistan: Ayasofya dünya mirası
Yunanistan hükümeti sözcüsü Stelios Petsas ise yaptığı açıklamada "Ayasofya dünya mirası olan bir anıt" olduğu vurgusu yaptı.
Petsas, müze statüsünün camiye çevrilmesinin "Hristiyan ülkelerde büyük çaplı bir duygusal ayrışma yaratacağını" savundu.
Fransa: Herkese açık kalmalı
Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Hoşgörü ve çeşitliliğin sembolü olan Ayasofya'nın herkese açık olarak kalmasını isteriz" denildi.
Önceki gün Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Türkiye'ye Ayasofya'nın müze statüsünün devam ettirilmesi çağrısında bulunmuştu.
Tartışmalar nasıl alevlendi?
Ayasofya'nın yeniden camiye dönüştürülmesi tartışmaları, İstanbul'un fethinin yıl dönümü olan bu 29 Mayıs'tan sonra alevlendi.
Ayasofya'da "Fetih Suresi" okundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Yunan yetkililere cevaben "Fetih açmaktır, fetih gönülleri özellikle kazanmaktır" dedi.
Basında çıkan haberlerde, Erdoğan'ın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Merkez Yürütme Kurulu toplantısında da, Danıştay kararının ardından "Ayasofya'da inşallah namazımızı kılarız" dediği yer aldı.
(PT)