* Fotoğraf: Sosyal medya
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "beyni" olarak bilinen siyaset uzmanı Aleksandr Dugin'in kızı Darya Dugina'nın bindiği araca yerleştirilen bombanın patlaması sonucu hayatını kaybetmesinin yankıları sürüyor.
Rusya'nın başkenti Moskova yakınlarında 20 Ağustos'ta yaşanan olayla ilgili dün (21 Ağustos) bir açıklama yapan Rusya Soruşturma Komitesi, Dugina'nın "planlı" bir şekilde öldürüldüğünü söyledi.
Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, olayla ilgili soruşturma başlatan ve Darya Dugina'ya yönelik suç işlendiği belirten Soruşturma Komitesi, "Elde edilen bilgilere göre, suçun önceden planlandığı ve sipariş üzerine işlendiği düşünülüyor" açıklamasında bulundu.
"Olayın arkasında Ukrayna özel servisleri var"
Rusya Federal Güvenlik Servisi de bugün bir açıklama yaparak "Darya Dugina'nın bombalı saldırıyla öldürülmesinin arkasında Ukrayna özel servislerinin bulunduğunun tespit edildiğini" açıkladı.
The Guardian gazetesinin Rusya'nın Interfax haber ajansından aktardığına göre, Rusya Federal Güvenlik Servisi, Darya Dugina'nın öldürülme planını geçen ay Moskova'ya gelen ve saldırıdan sonra Estonya'ya kaçan Ukrayna vatandaşı bir kadının gerçekleştirdiğini söyledi.
Ukrayna: Olayla ilgimiz yok
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak da olayla ilgili Ukrayna merkezli ICTV'nin sorularını yanıtladı.
Kanalın sunucusu, Podolyak'a, "Dün Moskova'da meydana gelen terör olayında Rus ideoloğu Dugin'in kızının ölümüyle ve Rusların gerilimi artırmaya yönelik çabaları ile ilgili ne düşünüyorsunuz?" dedi.
Podolyak, "Rusya'nın kamuoyunda gerilimi artırmaya yönelik çabaları sürdürdüğünü" belirterek özetle şöyle konuştu:
"Ukrayna'nın bununla hiçbir ilgisi olmadığını vurgulamak istiyorum. Muhtemelen ülkede askere alma uygulamasını yaygınlaştırmak istiyorlar. Onlar şunu anlamıyorlar; Biz Rusya gibi kriminal bir devlet değiliz."
"Rastgele seçilmemişti"
Öte yandan, yaşanan olay Avrupa basınında da tartışılmaya devam ediyor. Avrupa gazeteleri ve yorumcular temelde iki soru üzerinde duruyor: Patlamanın asıl hedefi Aleksandr Dugin miydi? Olayın arkasında kim var?
Avrupa basınından öne çıkan yorum ve değerlendirmeleri euro|topics'in derleme ve çevirisiyle aktarıyoruz:
Polonya'nın Polityka gazetesine göre, Darya Dugina "rastgele seçilmiş" bir hedef değildi. Gazete özetle şu değerlendirmeyi paylaştı:
"Saldırıda muhtemelen Dugin de öldürülecekti. ... Ancak, Darya Platonova Dugina rastgele seçilmiş bir kurban değildi. Küçük yaşlardan beri babasının liderliğindeki organizasyonlarda aktif olarak görev alıyordu.
"Zamanla, babasının kurduğu Katehon düşünce kuruluşu ve Geopolitika.ru web sitesi için yazmaya başlamıştı ve yine Dugin tarafından yönetilen Zargrad TV için muhabirlik ve düzenli olarak yorumculuk yapıyordu.
"Kısa bir süre önce, Mariupol'daki Azovstal Çelik Fabrikasının yıkıntıları arasında bir selfie çekmişti. ... Öldürüldüğü akşam, babasıyla birlikte Moskova yakınlarındaki aşırı sağcı bir etkinlikten dönüyordu."
Rusya istihbarat servisinin işi mi?
Ukraynalı gazeteci Sergey Vysotsky'e göre, söz konusu olayın ardında Rusya istihbaratı olabilir. Vysotsky, Focus gazetesi için şöyle yazdı:
"Moskova yakınlarındaki bir otomobile yapılan saldırının, Rusya istihbarat servislerinin kendi halkını mobilize etmeyi ve Ukrayna'yı Batılı ortaklarının gözünde itibarsızlaştırmayı amaçlayan bir eylemi olmasından şüpheleniyorum."
"Savaşta yeni bir aşama"
Almanya'nın Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi de benzer bir şekilde saldırının arkasında Rusya'nın olabileceğini belirtti:
"Kremlin muhaliflerine yönelik her saldırı sonrasında, olayın arkasında Kremlin'i itibarsızlaştırmak isteyen Rusya düşmanlarının olduğunu iddia eden tuhaf Rusyalı propaganda teorileri göz önünde bulundurulduğunda, saldırının Ukrayna'ya karşı savaşta yeni bir aşamanın başlangıcı olabileceğini düşünmek hayli mümkün.
"Önde gelen Rusya propagandacıları şimdiden yanıt olarak 'karar merkezlerine' saldırılması çağrısı yapıyorlar."
"Putin'in yakın çevresine bir uyarı"
Rusyalı mahpus muhalif Aleksey Navalni'nin arkadaşı Leonid Volkov, Facebook'ta kaleme aldığı yazıda saldırının Rusya Devlet Başkanı Putin'in yakın çevresi için bir uyarı işareti olduğu yorumunda bulundu:
"Gece gerçekleşen patlama, pek çok gerçek savaş ve Putin faşizmi ideoloğunu korkutacak gibi gözüküyor. Onlara ulaşmak, özel korumaları olmadan ikinci sınıf halk festivallerine katılan Dugin'den daha zor olsa da artık huzurları kaçtı.
"Saldırı Moskova yakınlarındaki Odintsovo bölgesinde, Putinizm'in tam göbeğinde gerçekleşti ve Ukraynalı ya da NATO'lu sabotajcılar burada uzaktan kumanda edilen bombalar patlatıyor, öyle mi? Hmm... Bunu bir terör eylemi olarak görmek, Kırım'da yaşanan dikkatsiz sigara içme salgını karşısında zaten acze düşmüş durumda olan FSB için ciddi bir sorun."
"Gidişat, olumsuz yönde hızlanacak"
Romanya'nın Libertatea gazetesi için yazan yazar Vasile Ernu, "kim gerçekleştirmiş olursa olsun, saldırının Ukrayna'daki savaşı daha da alevlendireceği" görüşünde. Ernu, özetle şu değerlendirmede bulundu:
"Bir terör eylemi, başka yollarla siyaset yapmanın çaresiz ve radikal bir şeklidir: şiddete başvurma.
"Korkarım bu eylem, savaşın gidişatını olumsuz yönde hızlandıracak; zira Moskova'da Kremlin'in altında uyuyan canavarların yanı sıra Kiev, Washington, Londra, Berlin ve kim bilir başka nerelerdeki canavarları uyandırabilir. Tarih bize kişisel ve bireysel terörün her zaman kitlesel teröre yol açtığını gösteriyor - her yönden ve her yerde. ... Üstelik, her terör eyleminin iç savaş uçurumuna doğru atılmış bir adım olduğunu da biliyoruz."
Darya Dugina hakkındaAleksandr Dugin'in kızı 30 yaşındaki Darya Dugina, Lomonosov Moskova Devlet Üniversitesinden 2015'te mezun oldu. Aynı zamanda gazeteci olan Dugina, "Uluslararası Avrasya Hareketi" sivil toplum kuruluşunda siyasi gözlemci olarak görevini sürdürüyordu. Aleksandr Dugin hakkındaRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "beyni" olarak tanınıyor. Türkiye'ye de sık sık gelen Aleksandr Dugin, Avrasyacılık fikrini geliştiren Rusya milliyetçisidir. Dugin 1962'de, eski Sovyetler Birliği Genelkurmay Başkanlığı Askeri İstihbarat Departmanı'nda görevli bir generalin çocuğu olarak doğdu. Çocukken, Moskova Enstitüsü'nde havacılık okumaya başladı. Daha sonra yolunu değiştirdi. Rusyalı matematikçi Yevgeny Dyakonov'un felsefesini kendi hayatına uygulamak için yolunu değiştirdi ve bu alanda doktora yaptı. Ardından başka bir doktora daha almak için siyaset bilimine yöneldi. Dugin, Sovyetler Birliği'nin çökmeye başladığı yıllarda totaliterlik ve otoriterlik olarak gördüğü duruma karşı aktif bir isimdi. Putin'i başta dış politika olmak üzere birçok konuda destekledi. Putin izlediği yol haritasında Dugin'in de etkili olduğu ifade ediliyor. |
(SD)