* Fotoğraf: Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesi
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'ye askeri operasyon düzenleyeceğinin konuşulduğu günlerde bir açıklama da Rusya'dan geldi.
Konuyla ilgili dün (2 Haziran) yazılı bir açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, "Ankara'nın Suriye'de zaten sıkıntılı olan durumun tehlikeli bir şekilde kötüleşmesine yol açabilecek eylemlerden kaçınacağını umuyoruz" açıklamasında bulundu.
Beşar Esad yönetimine atıfta bulunan Zaharova, "Suriye Arap Cumhuriyeti'nin meşru hükümetinin rızası olmadan atılacak böylesi bir adım, Suriye'nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün doğrudan ihlali anlamına gelir ve bu, ülkede gerilimi daha da tırmandırır" dedi.
Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan açıklamada ayrıca "Suriye'nin sınır bölgelerinden kaynaklanan Türkiye'nin ulusal güvenliğe yönelik tehditlerle bağlantılı olarak Ankara'nın endişelerini anlıyoruz" denildi.
Ne olmuştu?
Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk olarak 23 Mayıs'ta yaptığı açıklama "Suriye'ye yeni bir askeri operasyon" sinyali olarak yorumlanmıştı.
Erdoğan son olarak 1 Haziran'daki kabine toplantısının ardından konuyla ilgili özetle şu açıklamayı yaptı:
"Buradan bir kez daha tekrar ediyorum; güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölge oluşturma kararımızın yeni bir safhasına geçiyoruz. Tel Rıfat ve Münbiç'i teröristlerden temizliyoruz.
"Ardından da aşama aşama diğer bölgelerde aynısını yapacağız. Türkiye'nin bu meşru güvenlik adımlarına bakalım kimler destek verecek, kimler köstek olmaya çalışacak, göreceğiz."
Öte yandan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'nin muhtemel operasyonunun bölgeyi istikrarsızlaştıracağını söylemişti. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da 24 Mayıs'taki günlük basın toplantısında özetle şöyle demişti:
"Suriye'nin kuzeyinde askeri faaliyetlerin artması olasılığına yönelik rapor ve tartışmalar karşısında, özellikle de sivil halk üzerindeki muhtemel etkileri konusunda derin bir endişe içindeyiz.
"[Gerginlikteki] herhangi bir tırmanışı kınıyoruz. Mevcut ateşkes hatlarının devam ettirilmesini destekliyoruz. Tüm tarafların, Suriye'de istikrarı geliştirmeye hizmet eden ateşkes bölgelerini devam ettirmesinin, söz konusu bölgelere saygı duymasının ve bu çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak için çalışmasının çok önemli olduğuna inanıyoruz.
"Kuzeydoğu Suriye'de saldırı operasyonlarını durdurmak da dahil olmak üzere Türkiye'nin Ekim 2019'daki ortak açıklamaya uymasını bekliyor, Türkiye'nin güney sınırındaki meşru güvenlik kaygılarını biliyoruz.
"Fakat herhangi yeni bir saldırı, bölgesel istikrarı daha da zayıflatacak ve koalisyonun IŞİD'e karşı kampanyasındaki ABD güçlerini riske atacaktır."
Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanı Mazlum Abdi de çatışmanın aktörlerine "gerilimi azaltma" çağrısı yaptı.
Dün Twitter hesabından bir açıklama yapan Mazlum Abdi, "Kuzey Suriye üzerinde yüksek risk oluşturan yeni Türk tehditlerinden endişe duyuyoruz" dedi, herhangi bir saldırının "Suriye'yi böleceği, yeni bir insani krize yol açacağı" ve IŞİD'e karşı yürütülen mücadeleyi "olumsuz" yönde etkileyeceğini söyledi. (SD)