* Fotoğraf: Leon Klein / Anadolu Ajansı (AA) - Mariupol, Ukrayna
Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş, Kiev ve çevresinden çekilen Rusya ordusunun ülkenin doğusundaki Donbas bölgesine yönelttiği yoğun saldırıları ile bugün itibariyle (20 Nisan) 56. gününde.
TIKLAYIN - Ukrayna | Nedenler, etkiler, açmazlar, bölgesel ve küresel gelecek
Donbas'taki duruma ilişkin açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Donbas bölgesindeki Ukrayna ordusuna ait hedefleri yüksek hassasiyetli füzelerle vurduklarını" söyledi.
Ukrayna Başbakanı Volodimir Zelenski de dün akşam halka seslendiği video mesajında "Rusya güçlerinin Harkiv, Donbas ve Dnipro'ya yönelik saldırılarının şiddetinin ciddi derecede arttığını" doğruladı.
The Guardian gazetesinin Rusya'lı yetkililere dayandırdığı haberine göre, Rusya, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas ve Harkiv'deki yaklaşık 480 kilometrelik cephe hattı boyunca Ukrayna'ya ait bin 260 askeri hedefi roketler ve diğer ağır silahlar ile vurduğunu açıkladı.
Donbas hakkındaUkrayna'nın doğusunda yer alan Donbas bölgesinde Donetsk ve Luhansk kentleri yer alıyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'ta Donetsk ve Luhansk'ın "bağımsız ülkeler olarak tanınma" talebini kabul ettiklerini açıkladı. Bundan üç gün sonra, 24 Şubat 2022'de Rusya Ukrayna'yı işgal etti. |
Rusya: Saat 14'e kadar teslim olun
Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı bir açıklama ile abluka altındaki Mariupol'deki Ukrayna askerlerine Moskova (ve Türkiye) saatiyle bugün saat 14'e kadar teslim olma çağrısı yapıldı.
Açıklamada ayrıca dün saat 14 itibariyle Ukraynalı askerlerin teslim olması ve "Ukrayna tarafının orada olduğunu iddia ettiği sivillerin tahliye edilebilmesi" için Azovstal fabrikasından bir insani koridor açıldığı ifade edildi.
The Guardian'ın haberine göre, Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk da açıklama yaparak "kadın, çocuk ve yaşlıların Mariopol'den tahliyesi için" bugün bir insani koridor açılacağını doğruladı.
Savaşın 56. gününden diğer gelişmeler ise şu şekilde:
ABD: Başka ülkeler Ukrayna'ya uçak verdi
Rusya-Ukrayna savaşı, dün de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby'nin günlük basın toplantısının gündemindeydi. John Kirby, "Ukrayna'ya başka ülkelerin uçak verdiğini, ABD'nin ise uçak parçaları tedarik ettiğini" söyledi.
Ukrayna'nın daha fazla ve gelişmiş silah talebine ilişkin soruları da yanıtlayan Kirby, "Ukraynalıların şu anda iki hafta önce olduğundan daha fazla uçağı var. Bu bir tesadüf değil. Bu, onların bildiği uçak tiplerinden tedarik edebildikleri içindir" açıklamasında bulundu.
Pentagon Sözcüsü, başka ülkelerin Ukrayna'ya ek uçak verip vermediğine yönelik soruyu ise özetle şöyle yanıtladı:
"Detaya girmeden şunu ifade edebilirim, başka uluslar onlara ek platformlar sağladı. Böylece filolarını büyüttüler. Ayrıca sınırlı platform ve yedek parça da aldılar. Burada platformdan kastım uçak. Yani daha fazla uçak aldılar ve bu daha fazla uçağı havada tutmak için yedek parça aldılar."
Öte yandan, ABD Başkanı Joe Biden ise New Hampshire eyaletinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken gelen "Ukrayna'ya ek silah yardımı yapacak mısınız?" sorusuna "Evet" yanıtını verdi.
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de halka seslendiği konuşmasında, "Bizim ihtiyacımız olan, ortaklarımızın sahip olduğu ve Rusya'nın kullandığı silahlarla aynı tüm silahlara erişimimiz olsaydı, bu savaşı çoktan bitirmiş ve barışı getirmiş olurduk" ifadelerini kullanmıştı.
ABD Genelkurmay Başkanı ile video konferans
ABD Genelkurmay Başkanı Sözcüsü Albay Dave Butler'ın yazılı açıklamasına göre, ABD Genelkurmay Başkanı Mark A. Milley Avustralya, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İtalya, Hollanda, Norveç, Portekiz, İsveç, Türkiye ve İngiltere'nin genelkurmay başkanları ile dün (19 Nisan) sanal ortamda ortak bir toplantı düzenledi.
Milley'nin 13 ülkenin genelkurmay başkanlarını Ukrayna'ya ek askeri yardımı hızlandırmaya devam etmeye çağırdığını belirten Albay Butler, "Genelkurmay Başkanı, Ukrayna'nın acil ihtiyaçlarını karşılamak için müttefik ve ortaklarla angajmanların önemini bir kez daha teyit etti" dedi.
Savaşın insani boyutuBM'den ateşkes çağrısıBirleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ortodoksların Paskalya Bayramı nedeniyle yarın başlayıp pazar sona erecek "Kutsal Hafta"da 4 günlük insani ateşkes çağrısında bulundu. Guterres, BM Genel Merkezinde gazetecilere yaptığı açıklamada, çatışma beklenen yerlerden sivillerin ayrılabilmesi ve yardımların ulaştırılabilmesi için insani ateşkesin gerekli olduğunun altını çizdi. Ukrayna'da şu an 12 milyondan fazla kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu ve yardıma muhtaç kişilerin sayısının 15,7 milyona çıkmasının beklendiğini belirten Guterres, Rusya ve Ukrayna'ya Ortodoksların Paskalya Bayramı'nda 4 günlük insani ateşkes çağrısı yaptı. Sağlık merkezlerine 147 saldırıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Rusya ile savaşın sürdüğü Ukrayna'da sağlık merkezlerine şimdiye kadar 147 saldırının yapıldığını duyurdu. Savaşın başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna'da hastane, klinik ve diğer sağlık merkezlerine 147 saldırı gerçekleştiği bilgisini paylaşan DSÖ Avrupa Sözcüsü Bhanu Bhatnagar, bu saldırılarda en az 73 kişinin yaşamını yitirdiği ve 52 kişinin yaralandığını belirtti. 12 milyondan fazla kişi yerinden edildiUluslararası Göç Örgütü Genel Direktörü Antonio Vitorino da BM Güvenlik Konseyine verdiği brifinginde, Ukrayna'da 12 milyondan fazla kişinin savaş yüzünden zorla yerinden edildiğini söyledi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) resmi rakamlarına göre, savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana 4 milyon 980 bin 589 kişi ülkelerini terk ederek başka ülkelere sığınmış durumda. |
G7, AB ve NATO ek yaptırımlar konusunda mutabık
Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken ABD Başkanı Joe Biden'ın liderliğinde dün (19 Nisan) G7 ülkelerinin yanı sıra Polonya ve Romanya devlet ve hükümet başkanları ile NATO ve Avrupa Birliği (AB) temsilcilerinin de olduğu çevrimiçi bir toplantı düzenlendi.
Toplantı sonrasında İtalya Başkanlığından yapılan açıklamada, "Ek yaptırımların kabul edilmesi de dahil olmak üzere Kremlin üzerindeki baskının artırılması ve Moskova'nın uluslararası izolasyonun genişletilmesi gereksinimi konusunda geniş fikir birliği belirtildi" ifadeleri yer aldı.
Almanya Şansölyesi: NATO bu savaşa girmeyecek
Almanya Şansölyesi Olaf Scholz de toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Scholz, "Rusya'nın Ukrayna'nın doğusunda beklenen saldırıya başladığını ve savaşın bu gece yeni bir döneme girdiğini" belirtti.
"Ukrayna'yı mali ve askeri açıdan desteklemeyi sürdüreceğiz" diyen Almanya Şansölyesi, çevrimiçi görüştüğü devlet ve hükümet başkanlarıyla Ukrayna'daki durumu ve gösterecekleri ortak tepkiyi de ele aldıklarını ifade ederek kısaca şöyle konuştu:
"Bizim açık ilkelerimiz var. Bunda herkes hemfikir. Ukrayna'ya tam dayanışmamızı ve desteğimizi vermeye devam edeceğiz. Aynı zamanda devlet ve hükümet başkanları olarak da savaşın diğer ülkelere yayılmasını önleme görevimiz var. Bu nedenle NATO savaşa doğrudan müdahale edemez ve etmeyecektir. Bu böyle kalacak. Hepimiz bunda hemfikiriz."
Von der Leyen: Yaptırımlar sıkılaşacak
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de toplantı sonrası konuşarak "Rusya'ya yönelik yaptırımları daha da sıkılaştıracağız. Ukrayna'ya mali ve güvenlik desteğimizi de artıracağız" dedi.
Çevrimiçi toplantıya AB ve NATO liderlerinin yanı sıra İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida katıldı. (SD)