*Fotoğraf: AA (Arşiv).
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, 2024'ten itibaren 12 yıl daha görev yapmasını mümkün kılacak anayasa referandumu için oy verme süreci bugün başladı.
TIKLAYIN - Putin, Stalin, Anayasa vs...
Normal koşullarda 22 Nisan tarihinde yapılması planlanan anayasa değişikliği referandumu, yeni tip koronavirüs salgını sebebiyle 1 Temmuz'a ertelenmişti.
Koronavirüs önlemleri
Seçimde sosyal mesafe ve koronavirüs önlemlerine uyulabilmesi için için yeterli zaman sağlanabilmesi amacıyla seçmenler 1 Temmuz'a kadar oy kullanabilecek.
Seçmen neyi oylayacak?
- Anayasa değişikliği halktan da "Evet" oyu alırsa Putin'in 2024 yılında görev süresinin dolmasının ardından iki dönem daha başkanlığa aday olabilmesinin önünün açacak.
LGBTİ+ bireyler neden karşı?
- Yeni anayasada evlilik "heteroseksüel bir birliktelik" olarak tanımlanıyor. Putin, daha önce yaptığı açıklamalarda eşcinsel evliliklerin görevde bulunduğu sürece yasallaşmayacağını söylemişti.
Seçmen profili nasıl?
Rusya'da yaklaşık 110 milyon kayıtlı seçmen var.
Çekilişle oy teşviği
Putin yönetimi referanduma katılımı artırmak için bir çekiliş devreye soktu.
Reuters'ın ulaştığı belgelere göre, referanduma katılımı arttırmak amacıyla, oy merkezleri yakınlarında ev ya da araba ödüllü çekiliş yapılacak.
Putin'e Rusya'daki yüksek koronavirüs vaka sayıları nedeniyle referandumla halk sağlığını gereksiz yere tehlikeye attığı eleştirileri yapılıyor. Kremlin buna karşılık "referandumun alışverişe çıkmaktan daha tehlikeli olmadığı" açıklamasını yaptı.
Putin: Halef aramayın
Referandumun olmaması halinde hükümetin bir süre işlevsiz kalacağını savunan Vladimir Putin, eleştirilere karşı "Halef aramak yerine çalışmalıyız" şeklinde konuştu.
Stalin'den sonra en uzun dönem
1999'dan beri Başbakan ya da Başkan olarak görev yapan Putin, herhangi bir Rusya lideri ya da Sovyetler lideri Josef Stalin ile yarışıyor.
Stalin, 1922-1952 yılları arası görevdeydi.
Eski KGB ajanı Putin ise, göreve ilk kez Boris Yeltsin'in beklenmeyen istifasından sonra gelmişti.
2008'de iki dönem başkanlık süresi dolduğunda, hali hazırdaki Başbakan Medvedev ile koltukları değiştirdi ve Medvedev Başkan, kendisi Başbakan olarak görev yaptı.
Putin, bu süreç içinde de her zaman "Medvedev'in iplerini elinde tutan kişi" olarak anıldı.
2012 yılında Başkanlık görevini geri alan Putin, "sadık Medvedev"i başbakan olarak atadı.
Mesai değişimi 2011-2012 yıllarında Kremlin'e karşı kitlesel protestolar yarattı.
(PT)