Rusya Tarım Bakanlığı, iç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan’dan itibaren ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirileceğini duyurdu.
Rusya Tarım Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, ayçiçeği yağı ve ayçiçeği çekirdeğine yönelik küresel talebin arttığına işaret etti.
Bu nedenle, Rusya’nın ürettiği ürünlere yönelik talebin artığı bilgisine yer verilen açıklamada Bakanlık, "İç piyasada istikrarı korumak için 15 Nisan'dan itibaren 31 Ağustos'a kadar ayçiçeği yağı ihracatına geçici olarak kota getirilmiştir. Kota miktarı 1,5 milyon ton olarak belirlenmiştir." dedi.
Açıklamada, 1 Nisan'dan itibaren de ayçiçeği çekirdeği ve kanola ihracatının geçici olarak yasaklandığı belirtildi.
Türkiye yağ ithalatında dünya üçüncüsü
Dünyanın en çok ayçiçeği yağı ihraç eden iki ülkesi, Rusya ve Ukrayna'nın savaşa başlaması sebebiyle ayçiçeği yağının tedarikinde aksamalar yaşanıyor. Bu durum da fiyatlara yansıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre son bir yılda Ayçiçek yağının fiyatı yüzde 55 arttı.
Türkiye, 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sını Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirdi.
Bu konuda ithalata bağımlı olan Türkiye, Hindistan ve Çin’in ardından dünyanın en çok ayçiçek yağı ithal eden ülkesi.
Geçtiğimiz yıl Türkiye 820 bin 771 bin ton ham ayçiçek yağı ithal etti. Bitkisel yağ ithalatının büyüklüğü 3 milyar 77 milyon dolar. Ayçiçek yağı ithalatının büyüklüğü ise 1 milyar 94 milyon dolar.
İhracatta durum 707 milyon 567 bin dolar rafine ve 17 milyon 87 bin dolar rafine ayçiçek yağı şeklinde.
200 lirayı aşıp 300 liraya kadar yaklaşan 5 litre ayçiçek yağı fiyatları Rusya'nın Azak Denizi'ni açması ve Cumhurbaşkanı ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den gelen açıklamaların ardından biraz olsun düşmüştü.
Rusya’nın bu kısıtlamasının fiyatlara yansıması bekleniyor.
TIKLAYIN - Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye ekonomisini nasıl etkiler?
(HA)