Rusya Dışişleri Bakanlığı Silahların Yayılmasını Önleme ve Silah Kontrolü Departmanı Başkanı Mihail Ulyanov, Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan (AKKA) çekilen Rusya'nın yeni bir anlaşma için görüşmelere başlamaya hazır olduğunu açıkladı.
Ulyanov Rusya’nın anlaşmadan çekilmesinin Avrupa'daki siyasi ve askeri dengeleri etkilemeyeceğini söyledi.
"NATO'daki meslektaşlarımız yeni anlaşma yapılması gerektiğini ifade ediyor ancak Batılı ülkeler bu konuda hiçbir adım atmıyor."
Ulyanov Moskova'nın Batı ile Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'ndan yapılan işbirliğinde değişikliğe gidebileceğini ifade etti.
Ulyanov açıklamasında Kırım'da nükleer silah konuşlandırma hakları olduğunu da ifade etti.
"Şu anda orada nükleer silah var mı bilmiyorum. Bu konuda bir plan olup olmadığını da bilmiyorum. Ancak ilke olarak Rusya bunu yapabilir."
“Sorumluluk Batı’nın”
Soğuk Savaş sonrası Avrupa güvenliğinin mihenk taşı olarak kabul edilen AKKA dün, Rusyalı diplomat Anton Mazur tarafından dile getirilmişti. Mazur Rusya’nın anlaşmayı onayladığını ama Batılı devletlerin anlaşmayı meclislerinden geçirmediğini söyledi.
“Şimdiki haliyle AKKA anlaşmasının daha fazla gündemde kalmasının hiçbir anlamı yok. Anlaşmadan çekilen taraf Rusya olmasına rağmen sorumluluk Batı'nın.
“Rusya zamanında AKKA anlaşmasını tüm hükümlerini yerine getirerek parlamentosunda onaylatmıştı. Batılı ülkeler ise anlaşmayı meclislerinden geçirmediği gibi NATO'nun genişlemesi gibi farklı gerekçeleri kullanarak Rusya sınırı yakınına askeri varlığını arttırma adımları atmaya devam etti.
“Bundan böyle konvansiyonel silah pazarlığının devam etmesini anlamsız buluyor ve AKKA anlaşmasından çekiliyoruz."
1990’da Paris’te kabul edilen AKKA konvansiyonel silahların sınırlandırılmasını ve mevcutların sayılarında indirim yapılmasını öngörüyordu.
Ukrayna tartışması
Rusya temsilcisi NATO’nun Rusya sınırı yakınında askeri varlığını arttırmasından söz ederken Ukrayna sorununa gönderme yapıyordu.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de geçen ay varılan ateşkes anlaşmasına rağmen Rusya'nın Doğu Ukrayna'daki ayrılıkçı güçleri eğitmeye ve silahlandırmaya devam ettiğini söyledi ve Rusya’ya bölgedeki güçlerini çekme çağrısı yaptı.
Stoltenberg Rusya’nın Soğuk Savaş'tan sonra oluşturulan güvenlik düzenine sekte vurduğunu iddia etti. (YY)
Bu haberde sputniknews.com ve BBC Türkçe’den yararlanıldı.