RSF, Haber kaynağını açıklamaya zorlamanın demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından araştırmacı gazeteciliği ilkesini tartışma konusu etmek anlamına geldiğini savundu.
Gazeteci Taricani'ye para cezası
"WJAR-TV10" televizyonu muhabiri Jim Taricani, 16 Mart günü, "Mahkemeye saldırı" iddiasıyla günde bin dolar ödemeye mahkum edildi.
Mahkemeye bilgiyi vermedikçe cezası artacak olan gazeteci avukatı aracılığıyla kararı temyiz etti.
Gazeteci mahkemeye, Amerikan Federal İstihbarat Teşkilatı FBİ'ın gizli olarak yürüttüğü bir soruşturma ile ilgili kendisine bir video kaseti veren kişinin ismini iletmeyi reddetmişti.
Gazeteci kaynağını açıklamayı reddetti
1 Şubat 2001'de yayımlanan video kaset, Providence Belediyesinin eski yöneticisini bir FBİ ihbarcısından rüşvet alırken gösteriyordu. Bu belediye görevlisi daha sonra yolsuzluktan beş yıl hapse mahkum edilmişti.
Ağustos 2000'de Federal bir mahkemenin, soruşturmanın gizliliği açısından yayım yasağı koyduğu kasetin nasıl sızdırıldığı konusunda ise özel bir soruşturma açılmıştı.
Ekim 2003'te yargıcın gazetecinin haber kaynağını öğrenmek istemesi üzerine yerel medyaya açıklama yapan gazeteci Taricani, bunu açıklamayacağını, Anayasanın ifade özgürlüğünü güvence altına aldığını savundu.
Beş gazeteciye "kaynak" baskısı
ABD'de haber kaynağı konusu gazetecilerle mahkemeler arasında ciddi sorun olmaya devam ediyor : Ekim 2003'ten bu yana, "New York Times" ve "Los Angeles Times" gazeteleri ve "Associated Press" Ajansı ile "CNN" televizyonundan toplam 5 gazeteci, Federal yargıçlar tarafından haber kaynaklarını açıklamaya zorlandılar.
Gazeteciler, casuslukla suçlandıktan sonra yargının temize çıkardığı Wen Ho Lee ile ilgili olayı araştırmışlardı.(EÖ/YS)