Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Başkanı Faruk Balıkçı, son günlerce Diyarbakır ve Gaziantep yerel medyası içerisinde dile getirilen teşvik ve rüşvet iddialarıyla ilgili, "Varsa bu bir sefer gazetecilik etik ilkelerine aykırıdır. İkincisi bu mesleğin ayaklar altında alınmasıdır" dedi.
Objektif olarak yerine getirilmesi gereken bir mesleğin böylesi uygulamalarla "kirleneği"ni ifade eden Balıkçı, şu ana kadar kendilerine bir şikayet gelmediğini kaydetti; "Somut bir şey varsa elbette ki sessiz kalınamaz" dedi.
"Üyemizse gereken yapılır, değilse teşhir ederiz"
"Eğer böyle bir somut bir şeye ulaşılırsa o bizim üyemizse, bunu tartışır ve gerekeni yaparız, eğer üyemiz değilse de kamuoyu önünde teşhir ederiz. Ama konuyla ilgili bize gelen bir şikayet yok."
Diyarbakır ve Gaziantep'te teşvik iddiası
12 Haziran Genel Seçimler öncesi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lehine veya partiyi olumlayan haberler yapılması karşılığında Diyarbakır'ın bazı yerel medya kuruluşlarına ödemeler yapıldığı yönünde iddia edilmişti.
Diyarbakır'da yayın yapan bazı yerel gazetelere 15 bin TL, bazı televizyonlara ise 50 bin TL para ödendiği ileri sürülmüştü. Bu ödemeleri kimi medya kuruluşları reddederken kimilerinin geri çevirmediği gündeme yansımıştı.
İddiaların bir diğerinde Gaziantep'te Organize Sanayi Bölgesi'nden toplanan paraların hükümete yakın duran yerel medya kuruluşlarına dağıtıldığı savunuluyordu.
Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi
Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nde seçim dönemlerinde yapılan yayıncılığa da ışık tutacak şu etik ilkelere yer veriliyor:
"Gazeteci, bir bilginin, haberin yayını ya da yayınlanmaması karşılığı hiçbir maddi veya manevi avantajın peşinde olamaz. Gazeteci, devlet başkanından milletvekiline, iş adamından bürokratına kadar haber kaynağı olarak da kabul edilen kişi ve kurumlarla iletişimini ve ilişkisini meslek ilkelerini gözeterek yürütür.
"Gazeteci, mesleğini, reklamcılıkla, halkla ilişkilerle veya propagandacılıkla karıştıramaz. İlan - reklam kaynaklarından herhangi bir telkin, tavsiye alamaz, maddi çıkar sağlayamaz.
"Gazeteci, hangi konuda olursa olsun, elde ettiği bilgileri geniş biçimde yayın konusu yapmadan kendi yararına kullanamaz. Mesleğini, ne şekilde olursa olsun, (yasaların ve yönetmeliklerin kendisine tanıdığı hakların dışında) ayrıcalıklar kazanmak amacıyla kullanamaz.
"Gazeteci her türlü baskıyı reddeder ve çalıştığı basın - yayın organındaki yöneticileri dışında kimseden işiyle ilgili talimat alamaz.
"Gazeteci sıfatını taşımayı hak eden herkes meslek ilkelerine en yüksek seviyede uymayı taahhüt eder. Ülkesindeki yasalara saygılı olmakla birlikte, hükümet ve benzeri kurumların müdahalelerine kapalıdır. Mesleki olarak yalnızca meslektaşlarının ve kamuoyunun değerlendirmeleri ile bağımsız yargı organlarının kararlarını dikkate alır.
"Gazeteci, devleti yönetenlerin belirlediği ulusal ve uluslararası politikalar konularında önyargılara değil, halkın haber alma hakkına dayanır. Onu mesleğin temel ilkeleri ve özgürlükçü demokrasi kaygıları yönlendirir.
"Hediye: Yayın Öncesi kararlarla ve yayınlarla ilgili önyargı, kuşku yaratacak her cinsten kişisel hediye ve maddi menfaat reddedilmelidir." (EÖ)