Açıklamanın Türkiye basınında yer aldığı gibi "Rumlara gözdağı" anlamına gelmediğini söyleyen Aktar'a göre, "Verheugen'inki son derece talihsiz bir açıklama, Güneyde hayır çıkmasını mukadder addediyor".
"Statüko tescillenecek, Kuzeyin emekleri boşa gidecek"
Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Aktar, "Yeşil hattın AB'nin sınırı haline gelmesinin, Kuzey'in AB'ye girememesi anlamına da geleceğine" dikkat çekiyor.
Aktar, "Bu statükonun tescillenmesidir. Çözüm yanlısı Kıbrıslıların bütün emekleri boşa gidecek" diyor.
"Komisyon adadaki Türk varlığını yeni keşfetti"
"Güneyde hayır çıkması büyük ihtimal. Bunu değiştirecek tek güç de AB. Oysa siyasiler bu yönde hiçbir girişimde bulunmuyorlar" diyen Aktar'ın görüşleri şöyle:
* Komisyon, Kıbrıs adasında Türk unsurunun varlığını yeni keşfetti. Bugüne kadar Türk tarafıyla son derece sınırlı bir ilişkileri vardı. Sadece Rauf Denktaş ve Ulusal Birlik Partisiyle (UBP) değil, Kıbrıs'taki farklı seslerle ilişki kurmaktan da kaçındılar.
* Sadece Rum tarafıyla ilişkilerini geliştirdiler ve bugün gelinen yerde Komisyon olarak ellerinde fazla bir etkileme gücü kalmadı. İşte bu nedenle, işi "Türk tarafına 270 milyon Euroya yakın bir yardımda bulunuruz, güneyden hayır çıkarsa sonra da bakarız" gibi bir bakkal hesabı seviyesinde ele alma yolunu seçiyorlar.
* Bugün Güneyde hayır oyu çıkması büyük ihtimal. Dünya üzerinde bunu değiştirebilecek tek güç, AB. Ama AB kılını dahi kıpırdatmıyor ve siyasilerden Kıbrıs'ın Güneyine "evet" çıkması için çalışmaları yolunda hiçbir telkin yapılmıyor.
* Başbakan Talat, Bağış Konferansıyla ilgili bulunduğu Brüksel'de bu yolda gereken girişimleri yapacaktır. Türkiye tarafının da Dışişleri Bakanı vasıtasıyla bu girişimleri desteklemesi çok hayırlı olur.
* Bugün Avrupa'da Türkiye'ye Türkiye'nin üyeliği açısından borçlu kalmamak için Güneyde hayır çıkmasını temenni eden siyasiler var. (BB/YS)