Haberin fotoğrafları için tıklayın.
Rumlar tarafından "Tenedos" diye adlandırılan Bozcaada'da geleneksel Azize Paraskevi Bayramı kutlandı.
Adalı Rumların en büyük dini kutlaması olan "Aya Pareskevi Bayramı" aynı zamanda adaya yazın geldiğinin de en önemli "işaret"i sayılıyor.
Bayram ya da halk arasındaki söylenişiyle "Ayazma Panayırı" Azize (Aya) Paraskevi adına yapılmış olan, adanın bu bölgesine de adını veren Ayazma Şapeli'nde dün (26 Temmuz) gerçekleştirildi.
Ayazma Şapeli, çift oluklu tarihi çeşmesi, sekiz yaşlı çınar ağacı ve küçük manastırıyla adanın çok özel yerlerinden biri ve her yıl yalnızca bu bayram sırasında açılarak bir ayin gerçekleştiriliyor.
Bayrama, adada yaşayanlarla birlikte, çevre illerden, İstanbul'dan, Yunanistan'dan ve Avustralya dahil dünyanın çeşitli yerlerinden eski adalı Rumlar ve yakınlarıyla, bu sırada adada bulunan yerli ve yabancı turistler de katıldı.
Gökçeada ve Bozcaada Metropoliti Kirilos Duragunis'in yönettiği ayinden sonra ekmek, şarap ve zeytinyağı kutsandı. Bu sırada ayin vesilesiyle vaftiz edilecek yeni doğan ve ölen Rumların isimleri teker teker okunarak topluca dualar edildi.
Metropolitin, katılımcılara kutsanmış ekmekten birer parça vererek kutsamasından sonra bayramın yeme, içme ve eğlence bölümüne geçildi.
Bu bölüme Adanın kaymakamı İbrahim Çenet ve Belediye başkanı Mustafa Mutay da katıldı. Bayramla ilgili düzenleme heyeti bu günün anısına başta metropolit olmak üzere "resmi zevat"a birer küçük anı plaketi verdi.
Bayrama katılanlar Yunanistan'dan gelen sanatçıların yaptığı coşkulu müzikle eğlendikten sonra akşama doğru dağıldılar.
Bayramın efsanesi
Sonradan "Aya" (Aziz) sayılan, Pareskevi genç ve güzel bir adalıymış. Şimdi adada Göztepe diye bilinen yerdeki Ayyulas Manastırı'nda (bazı kaynaklarda Ponente Feneri'nin olduğu yerdeki bir başka manastırda) kalan bir gence (rahip?) aşık olmuş. Fakat babası bu aşkı fark edince Pareskevi'yi bu bölgeye yapılan bir yere kapatmış ve göz hapsine almış. Genç kız muhtelif zamanlarda Göztepe'ye bakıp bakıp ağlar, iç çekermiş. Delikanlı da onu sevdiği halde bir araya gelememişler. Bu nedenle Pareskevi genç yaşında "aşkından ölmüş". Onu ölüme götüren bu "büyük aşkı" nedeniyle daha sonra "Azize" ilan edilmiş. Pareskevi'nin tutulduğu bu yerdeki pınarın olduğu yere bir ayazma ve onun üzerine de herkesin dilekleri için dua edebilecekleri bir şapel yapılmış. Daha sonra bu "dua yeri"nde yazın başlangıcı kabul edilen bu gün üç gün süren bir bayrama dönüşmüş. (MS/TK)