*Sabah Kahvesi ekim ayından itibaren her sabah Açık Radyo'da yayınlanıyor.
Merhaba,
Hepinize günaydın...
Kahvelerinizi aldıysanız Sabah Kahvesi başlıyor. Bu sabah kahvelerimizi Açık Radyo dinleyicilerinin çok yakından tanıdığı bir isimle yudumlayacağız, sevgili Muammer Ketencoğlu. Açık Radyo kurulduğundan beri - yani 1995 yılından beri- "Tuna'nın Beri Yanı" programını hazırlıyor ve sunuyor. 1964 yılında, İzmir'in Tire ilçesinde doğdu. Müzik eğitiminin temelleri ilk ve ortaokul yıllarında "Körler Okulu"nda atıldı. Çalgılar içinde en duyarak ve severek çaldığı akordeonu seçti. 1983 yılında Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde başladığı eğitimi sırasında değişik ülkelerin halk müziklerine ilgi duydu.
Başlangıçta, çağdaş Yunan müziği; Laika ve Rebetika ile tomurcuklanan bu ilgi, yıllar içinde genişleyerek Balkan ve Batı Anadolu müziği ağırlıklı bir temele oturdu. Özellikle 1989'dan sonra, folklor araştırmaları üzerine yoğunlaştı. Akademik nitelikli olmaktan çok, dikkatli bir araştırmacı duyarlılığıyla yürüttüğü bu çalışmalar, hem kendi repertuvarını zenginleştirdi hem de dünyanın dört bir yanından müzik ve belge içeren çok kapsamlı bir arşivin temellerini oluşturdu. 20 yıldır tüm dünyadan geleneksel müzikleri içeren özel LP'ler, kitaplar ve CD'ler toplayarak oluşturduğu özel ve büyük bir kütüphanesi var.
Bugün dinleyeceğimiz 4/4'lük Kürdi - Romanya Dobrucası'ndan bir türkü. Adı "Kahve İçtim Fincandan." Şarkı, Muammer Ketencoğlu&Balkan Yolculuğu'nun 2017 yılında Kalan Müzik'ten çıkan "Sandığımdan Rumeli Türküleri" albümünden. Solist Muammer Ketencoğlu, kaynak kişi ise Kadriye Nurmambet.
Albümün sunuş yazısında Romanya Türkleri ile ilgili şöyle bir bilgi var:
"Albümde üç türküyle yer alan Romanya Türkleri, Tatarlarla birlikte Dobruca (Dobrogea) bölgesinde yaşarlar. Romanya'daki Türklerin zengin kültürel gelenekleri ve müzik yaşamı Prof. Eugenia Popescu-Judetz'in 'Tuna Boyunca Anılarla Ezgiler' adlı kitabında ayrıntılı olarak anlatılır. Yine de bütün Balkan ülkeleri içinde Türk müziğinin en az yayınlandığı ülkenin Romanya olduğunu belirtmek zorundayım."
Muammer Ketencoğlu & Balkan Yolculuğu müzisyenlerini de saymak isterim...
Muammer Ketencoğlu: Sanat Yönetmeni, düzenlemeler, akordeon, vokal
Sakip Songelen: Klarnet, alto saksafon,
Şule Kocaman Saraç: Vokal
Selda Koçak Uzuntaş: Vokal
Albümde epey kalabalık da bir müzisyen kadrosu var.
Son olarak şarkının sözlerine de bir bakalım:
Kahve içtim fincandan, dudakları mercandan
Al kamayı, vur beni nazlı yar, kurtulayım şu candan
Al kamayı, vur beni mariko, kurtulayım şu candan
Elma attım geline, gelin aldı eline
Yazık da oldu, senin de ince beline, düştün behor eline
Bir taş attım evine, evinin direğine
Yazık da oldu, senin de ince beline, düştün behor eline
İşte böyle...
Bu sabah Muammer Ketencoğlu ve Balkan Yolculuğu'ndan "Kahve İçtim Fincandan" dinleyerek sabah kahvemizin ilk yudumunu alıyoruz.
Muhabbetle...
SABAH KAHVESİ'NİN TÜM ŞARKILARINI DİNLEMEK İÇİN TIKLAYIN
(DG/AÖ)