Fotoğraf: Sosyal medya
İlaç firması Abdi İbrahim Otsuka, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Gününde ruhsal hastalıklar yaşayan bireyler ve yakınlarının yaşadığı damgalamaya karşı "Öyle Söyleme" sloganıyla kampanya başlattı.
Öyle Söyleme hareketi, ruhsal hastalıklar yaşayan bireyler ve yakınlarının yaşadığı en büyük sorunlardan biri olan damgalamaya (stigma) karşı dilde değişim çağrısı yapıyor. Toplumun tüm kesimlerini, ruhsal hastalıklarla ilgili sözcükleri aşağılama ya da hakaret olarak kullanmaktan vazgeçmeye davet ediyor.
"Herkese görev düşüyor"
Her yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı gününde toplumdaki anlayış ve farkındalıkları hedefleyen etkinlikler yaptıklarını belirten Abdi İbrahim Otsuka Şirket Yöneticisi Elif Elkin, fiziksel mesafelerin arttığı ama bir o kadar da etkileşime olan ihtiyacın fark edildiği bu dönemde, iletişimde damgalama içeren söylemlere dikkat çekmek istediklerini belirtti.
“Damgalamanın büyük bir toplumsal sorun olduğunu gördük” diyen Elkin, “ Bu durumu düzeltmek için herkese görev düşüyor. Değişimin dilde başladığından yola çıkarak “Öyle Söyleme” hareketimizle öncelikle kendi düşünce ve sözlerimizde başlayacak bir davranış değişikliğine çağrı yapıyoruz.
"Arkadaşlarımızı, ailelerimizi ve iş çevremizdeki herkesi, günlük dilde ruhsal hastalıklara atıfta bulunan damgalayıcı söylemlerden uzak durmaya, bu tip söylemlerin farkında olmaya davet ediyoruz. Özellikle hasta ve hasta yakınlarının yaşadıkları zorluklar konusunda empati yaparak ve günlük dildeki hatalı kalıplara karşı daha dikkatli olarak hareketimize katılmalarını rica ediyoruz” dedi.
Öyle Söyleme hareketine Bipolar Yaşam Derneği, Türk Nöropsikiyatri Derneği ile Türkiye Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Derneği de destek veriyor.
"Damgalama zorluklara yol açıyor"
Türk Nöropsikiyatri Derneği Başkanı Doç. Dr. Betül Yalçıner ise konuya ilişkin şunları söyledi: “Damgalama, çoğunluğun kendinden farklı ve azınlıkta olanlara karşı kullandığı bir tanımlama yöntemi. Bir kişi damgalamaya maruz kaldığında, yalnızlık hissiyle birlikte kendisine biçilen rolü devam ettirmeye başlıyor. Bu, tedaviye ulaşma ve kabul etme konusunda büyük zorluklara yol açıyor.”
Facebok'tan duygusal destek
Facebook da 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü kapsamında “Duygusal Sağlık Kaynak Merkezi” kurduğunu açıkladı.
Facebook üzerinden Türkçe “Duygusal Sağlık” sayfasında, ruh sağlığı alanında uzman kurum ve kişilerin paylaştığı yerel bilgilere erişilebilecek.
Facebook’un Dünya Ruh Sağlığı günü kapsamında insanların konunun uzmanlarından destek alabilmeleri için globalde getirdiği yeni özellikler ise şu şekilde:
Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) stresi azaltmak ve ruh sağlığını korumak adına kolay uygulanabilir adımları paylaştığı Dijital Stres Yönetimi Rehberi, WhatsApp DSÖ Sağlık Uyarısı chatbot’u üzerinden ulaşılabilir olacak. (RT)