Beşiktaş Belediyesi tarafından düzenlenen “Ustalara Saygı” etkinliklerinde dördüncü dönem, Ruhi Su gecesiyle devam ediyor Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi’nde 22 Aralık'ta düzenlenecek olan etkinlikte, usta müzisyen anılacak.
Geceye, sanatçının yakınları, Bertan Onaran, Dostlar Korosu, Emin İgüs, Esin Afşar, Ilgın Su, İlhan Bilge, İsa Çelik, Sadık Gürbüz, Süleyman Alnıtemiz, Tolga Yarman, Üner Eyüboğlu ve Zeynep Oral katılacak.
“Ustalara Saygı” etkinlikleri, 29 Aralık’ta Özdemir Asaf'la devam edecek.
Kadıköy'de 28 Aralık'ta
Ruhi Su’nun türkülerle anılacağı bir diğer etkinlik, Kadıköy Belediyesi tarafından düzenleniyor.
Barış Manço Kültür Merkezi’nde 28 Aralık Pazar günü saat 18:00’de başlayacak olan “Ezgili Yürek” gecesine Çiğdem Su, Ilgın Su, İsa Çelik, Bertan Onaran, Emin İgüs, Esin Avşar, Zafer Diper, Ufuk Karakoç, Ruhi Su Dostlar Korosu, Hasan Karayol&Mustafa Karaçeper, Ali Ekber Eren ve Sadık Gürbüz katılıyor.
Bertolt Brecht gecesi
Kadıköy Belediyesi’nin bu hafta içinde gerçekleştireceği bir başka ilgi çekici etkinlikse oyun yazarı, yönetmen ve şair Bertolt Brecht’in tüm yönleriyle ele alınacağı gece. 24 Aralık Çarşamba gecesi saat 20:00’de başlayacak etkinlik, Barış Manço Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Sunuculuğunu Mehmet Esatoğlu’nun yapacağı etkinliğe Prof. Dr. Metin Balay, Prof. Dr. Mutlu Parkan, Yılmaz Onay, Sarp Özsan ve Kemal Özer konuşmacı olarak katılıyor. Etkinlikte ayrıca Brecht’in oyunlarından kısa bölümler sunulacak. Tiyatro Simurg “Üç Kuruşluk Opera”dan bir bölümü oynarken, Ani İpekaya “Cesaret Ana ve Çocukları”dan bir bölümü oynayacak. Helene Welgel’in yine “Cesaret Ana ve Çocukları” performansının bir bölümü de sinevizyon şeklinde gösterilecek.
Programa Katharina Weithaler ve Dilruba Saatçi de şarkılarıyla katılıyor.
Ruhi Su kimdir?
Mehmet Ruhi Su, 1912'de Van'da doğdu. Hiç tanımadığı anne ve babasını "Ermeni tehciri" sırasında kaybettiği biliniyor. Çocukluğunu yanlarına verildiği yoksul bir aiIe ve öksüzleri yurdunda geçirdi. Bir ara İstanbul'da askeri okullarda okudu, ancak müzik sevgisi onu yeni arayışlara itti. Adana Öğretmen Okulu'nda okurken, Ankara'ya Müzik Öğretmen Okulu'na girmeyi başardı. 1935’de Cumhurbaşkanlığı Orkestrası’na seçildi, konservetuarın opera bölümünde de okudu ve daha sonra da Devlet Operası'nda çalıştı, bir süre radyoda türkü söyledi. Söylediği bir türkü yüzünden radyodaki işine son verilen Ruhi Su, 1952-57 yılları arasında 1951 TKP tevkifatı dolayısı ile hapis yattı. 1960'ta İstanbul'da Taksim Belediye Gazinosu'nda sahneye çıkan Ruhi Su, bir yandan da halk türkülerini kaydedip, arşivleme görevini üstlendi. Söylediği türkülerdeki siyasi vurgular yüzünden aleyhinde kampanyalar başlatılan ve işini kaybeden sanatçı, türküleri derleyip, yeniden yorumlama işine kendi başına devam etti. 1975'te Dostlar Korosu’nu kurdu. 1978'den sonra ürettiği kasetlerle halk müziğinin, yaygınlaşmasına büyük katkıda bulundu. Ruhi Su, 12 Eylül yönetiminin engellemeleri yüzünden yurtdışında tedavi şansı bulamadı ve 20 Eylül 1985'te öldü. Ruhi Su'nun cenaze törenine binlerce kişi katıldı ve cenaze 12 Eylül döneminin ilk büyük kitle gösterisi haline dönüştü... (SÇ/TK)