Ruh Sağlığı Platformu, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü için bugün (11 Ekim) Psikologlar Derneği'nde düzenlediği toplantıda, hükümetin hâlâ gündemine almadığı Ruh Sağlığı Yasası'nın acilen çıkarılmasını istedi.
Teması "Ruh Sağlığı ve Kronik Fiziksel Hastalıklar: Devamlı ve Bütünleyici Bakım Gereksinimi" olan günde platform, ruh ve beden sağlığının bütün olduğuna, ücretsiz, kaliteli, kamusal bir ruh sağlığı hizmetinin herkesin hakkı olduğuna dikkat çekti.
Yasa ve erişilebilir tedavi merkezleri gerekli
Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi Başkan Yardımcısı Esra Tuncer, Türkiye'de halen bir ruh sağlığı yasası olmadığına ve bu durumu fırsat bilen sağlıkla ilişkisi olmayan kişilerin bilimdışı uygulamalarıyla yarattığı tehlikeye değindi: "Bir kalite denetiminin yapılmıyor olması, halkı mağdur ediyor. Psikologlar Meslek Yasası ve Ruh Sağlığı Yasası gereklidir."
Türk Nöropsikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Peykan Gökalp hizmetlerin ücretli olmasını, hastalara vakit ayrılmamasını ve damgalanma korkusunu tedaviye erişememe sebepleri arasında saydı.
"Tedavi olmayınca, kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı ve intihar gibi olaylar yaşanabiliyor" diyen Gökalp, ekledi: "Kolay erişilebilen, topluma dayalı ruh sağlığı hizmet merkezleri kurulmalı ve hastaların gündelik hayattan kopmadan tedavi görebilmeleri sağlanmalı."
İşe alımda ayrımcılık sorun
Hastalar ve yakınları adına konuşan Şizofreni Dostları Derneği Başkanı Mesut Demirdoğan "Tek başıma zorlu bir rahatsızlık yaşarken, dernek ile hastalığı kavramaya başladım" dedi ve işe alınmada kendilerine şüpheyle yaklaşıldığını belirtti: "İşsizlik bizi başkalarına bağımlı yaşamaya zorunlu kılıyor. Yaşlı şizofrenlerin ise kalabileceği kurumlar yok, sokağa mahkum olabiliyorlar."
Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa toplumun yüzde 25'inin hayatlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilendiğini belirterek "Tedavi olmayınca, hastalıklar daha çok yeti kaybına yol açıyor" dedi ve eksikliklere dikkat çekti: "Türkiye'de ruh sağlığı için gerekli yatak sayısının yalnız onda biri kadar kapasite var."
İstismar, sonraki nesillere taşınabiliyor
Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Derneği Temsilcisi Prof. Dr. Ümran Tüzün, çocukların yaşadıkları travmalara değindi ve "Şiddet yıllarca ve nesillerce taşınabiliyor. Fiziksel ve cinsel istismar yaşayanların bir kısmı, gelecekte kendileri istismar eden oluyor. Ruhsal destekle bu engellenebilir" diye konuştu.
Psikiyatri Hemşireleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yasemin Kutlu "Psikiyatri hemşireliğiyle hastalıkla dengesini yitirenlerin yeniden dengelerini kurmaya yardımcı oluyoruz; bu ruh sağlığını geliştiren, ruhsal hastalığı önlemede ya da baş etmede bireye yardım eden bir süreç" dedi.
Toplantı sonunda Gökalp, basına da destek çağrısında bulundu: "Okul çalışmaları, üniversite öğrencileri ve sağlık personelleriyle çalışmalar yapıyoruz; topluma ulaşarak halkı bilinçlendirebilmek içinse, basının da desteği en önemli yer tutuyor." (EÇ/TK)