Şizofreni Dostları Derneği adına İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniği Kongre Eşbaşkanı ve WPA Global Programı Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Alp Üçok "Şizofreni bulaşıcı değildir. Ama önyargı bulaşıcıdır" diyerek özenli ve dikkatli olunmazsa medyanın şizofreniyle ilgili önyargıların yayılmasında, pekişmesinde önemli bir "bulaşma yolu" olabildiğine dikkat çekiyor.
10 Ekim'de yapılacak olan "2006/Dünya Ruh Sağlığı Platformu" toplantısı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapılıyor. Ruh Sağlığı Platformu "Ruh sağlığı olmayan toplumların sağlığı da olmaz" diyerek ruh sağlığı yasası talep ediyor.
Şizofreni hastasının üretememesi toplumun kusuru
"Damgalamaya Karşı Hep Beraber: 3. Uluslararası Toplantı"sına elliden fazla yabancı konuşmacının yanı sıra yurtiçi ve yurtdışından, damgalamayla mücadele konusunda çaba sarf eden uzmanlar, hasta ve hasta yakını katılıyor.
Kongrede bilimsel oturumların yanı sıra "5. Şizofreni Yürüyüşü" ve halka açık ücretsiz film ve tiyatro gösterileri yer alıyor.
Kongrenin bilimsel oturumlarında damgalamanın nedenlerini tartışan pek çok sunum var:
"Damgalamada yabancılık ve sosyal mesafenin etkisi", "Damgalamanın nedeni narsistik kişilik bozukluğu mu?", 'Ruh sağlığı çalışanları: Damgalayan mı damgalanan mı yoksa ikisi birden mi?" bunlardan birkaçı.
"Önyargı, aldırmazlık ve korku"yla mücadele
"Medya ve psikiyatrik bozuklukların damgalanması" sempozyumunda dört farklı ülkeden araştırmacılar psikiyatri hastalarının basın organlarında sunuluş biçimleriyle ilgili saptamalarda bulunuyor.
Şizofreni Dostları Derneği'nden Prof. Dr. Üçok yaptığı yazılı açıklamada şizofreninin tedavi edilebilir bir hastalık, şizofreni hastalarınınsa saldırgan olmak bir yana, duyarlı ve kırılgan insanlar olduklarını söylüyor.
"Şizofreni hastası çalışabilir. Ancak hastaların çoğuna bu şans bir kere bile tanınmıyor. Uygun bir işte çalışıp üretici olamıyorsa bu hastanın değil toplumun kusurudur."
Üçok, "en sık görülen üç psikiyatrik bozukluk" diye tanımladığı "önyargı, aldırmazlık ve korku" ile mücadeleye çağrı yapıyor.
Kongre etkinliklerinden bazıları şöyle:
* Yarın (7 Ekim) Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi, Galatasaray Meydanı'nda saat 12:30'da Şizofreni Yürüyüşü.
* Bugün (6 Ekim) ve yarın Atatürk Kültür Merkezi (AKM) sinema salonunda halka açık film ve tiyatro gösterileri.
"Her beş kişiden birinin ruh sağlığı bozuk"
"Ruh sağlığı olmayan toplumların sağlığı da olmaz, ruh sağlığı yasasını istiyoruz" sloganıyla 10 Ekim'de düzenlenecek olan "2006 / Dünya Ruh Sağlığı Platformu" Ruh Sağlığı Platformunca Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı gerçekleştiriliyor.
Platform, ruh sağlığını bozan etmenleri önlemek, ruh sağlığı sorunları nedeniyle dışlanmamak için, çağdaş standartlara uygun ruh sağlığı hizmeti alabilmek, hiç kimsenin eğlencesi olmamak, iyileşen ruh hastalarının işe alınması, hastalıkla yitirilen yetileri yeniden kazanabilmek için "Ruh Sağlığı Yasası" talep ediyor.
Platform her beş kişide birinin ruh sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekiyor ve "Ruh sağlığı hastalıkları hiç birimize uzak değil, ya bize ya bir yakınımıza, ya da komşumuza..." diyor.
Ruh Sağlığı Platformu bileşenleri şöyle;
Türkiye Psikiyatri Derneği, Türk Nöropsikiyatri Derneği, Türkiye Sinir ve Ruh Sağlığı Derneği, Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Türk Tabipleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, Pratisyen Hekimlik Derneği, Psikiyatri Hemşireleri Derneği, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türkiye Şizofreni Dernekleri Federasyonu, Şizofreni Dostları Derneği İstanbul Şubesi, İstanbul Dünya Şizofreni Derneği, İstanbul Şizofreni Gönüllüleri Dayanışma Derneği, İzmir Şizofreni Dayanışma Derneği, Şizofreni Hastaları ve Yakınları Derneği Ankara Şubesi, Cinsel, Eğitim, Tedavi, Araştırma Derneği, Manisa Şizofreniyle Yaşam Derneği. (EZÖ/EÖ)