Türkiye Psikiyatri Derneği (TPD) ve Cinsel Eğitim Tedavi ve Araştırma Derneği (CETAD), eşcinselliğin hastalık olduğunu söyleyerek ayrımcılık yapan Bakan Selma Aliye Kavaf'ı eleştirdi; "Toplumun bir kesimini tedavi edilmesi gereken hasta grubu olarak tanımlanması bir insan hakkı ihlali" dedi.
TPD ve CETAD, "Eşcinselliğin hastalık olduğu yaklaşımı 40 yıl önce terk edilmiş ve psikiyatrik hastalık tanı listelerinden çıkarılmıştır. Hekim örgütlerince eşcinsellik, heteroseksüellik gibi sağlıklı bir durum olarak kabul edilmektedir" dedi.
"Kavaf açıklamasını düzeltsin"
Bakan Kavaf'ı yeni bir açıklamayla sözlerini düzeltmeye davet eden dernekler, medyayı da uyardı ve şöyle dedi:
"Cinsellik hakkında yetkin olmayan kişilerce basına yanlış bilgiler verilmesi ciddi bir sorun. Uzman kisvesi altında bilimsel gerçeklere aykırı bir şekilde eşcinselliğin hastalık olduğu yönünde demeçler verilmekte, onarıcı terapi gibi yıllar önce terk edilen bazı tedavi yöntemleri bilimsel veriymiş gibi sunulmakta. Basınımızı uzman görüşü alırken alanında yetkin hekim örgütlerini tercih etmeleri konusunda duyarlı olmaya çağırıyoruz."
TPD'den başkan Doç. Dr. Doğan Yeşilbursa, Dr. Ejder Akgün Yıldırım, Prof. Dr. Doğan Şahin ve CETAD Yönetim Kurulu'dan Dr. Nesrin Yetkin'in imzasını taşıyan açıklamadan bölümler şöyle.
Hastalık değil, yönelim farklılığı: Eşcinsellik, biseksüellik ve heteroseksüellik gibi insanda tanımlanan üç yönelimden biridir. Bir hastalık değil yönelim farklılığıdır.
Yönelimde tedavi olmaz: Yönelim bireylerin tercihleriyle oluşan bir durum değil. Eşcinsellik bir cinsel tercih değildir, kişinin iradesinden bağımsızdır. Cinsel gelişim sürecinde çoğunlukla ergenlikte birey tarafından fark edilir. Biyolojik ya da sosyal belirleyicileri ne olursa olsun yönelim kişi tarafından ya da tedavi ile değiştirilebilir bir durum değildir.
"Hastalık" demek ayrımcılığı körüklüyor: Eşcinsellikle ilgili yanlış inanışlardan biri de hastalık olduğu. Eşcinsel bireyler cinsel yönelimleri nedeniyle ayrımcılığa uğruyor. Halen birçok gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkede eşcinsellik gayri ahlaki kabul edilmekte, eşcinseller ağır sosyal ve hukuki baskılara maruz kalmaktadırlar. Eşcinsellerin yaşadığı ayrımcılıkla mücadele, insan haklarının gelişimi açısından ayrı bir öneme sahip.
Bilime de etiğe de aykırı: Açıklama bilimsel kabule aykırı. Etik açıdan da sorunlu. Hastalık tanımlaması ilgili meslek örgütlerinin tanı sınıflandırmaları ile yapılır. Bilimsel açıdan yetkin olmayan kişilerin uygun olmayan ortamlardaki açıklamaları kamuoyunun yanlış bilgilenmesine neden olacaktır.
Bakan'ın sorumluluğu var: Eşcinsellik bir hastalık değil toplumun çoğunluğunu oluşturan heteroseksüellik gibi bir yönelim. Kamu görevlisi ve devlet erkini temsil eden bireylerin açıklamaları çok daha hassas bir zeminde değerlendirilmeli. Eşcinsellerin hasta oldukları şeklinde bir ifade, ciddi hak kayıplarına neden olabilecek uygulamaları doğurabilir. (TK)