Bağımsızlık ve kurtuluş günleri
* Ülkelerin bağımsızlık, kurtuluş günleri bütün dünyada çeşitli şekillerde törenlerle kutlanmakta, bağımsızlık mücadelelerine önderlik eden devlet büyüklerini anma günlerinde etkinlikler düzenlenmektedir.
* Ülkemizde de 23 Nisan, 19 Mayıs, 30 Ağustos ve 29 Ekim günlerinde ulusal bayramlarımızı kutlamaktayız. Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ü her yıl 10 Kasım'da ülke genelinde düzenlenen törenlerle anmaktayız.
* Gerek ulusal bayramlarımızın kutlamaları gerekse anma törenleri başta TRT olmak üzere ulusal radyo ve televizyon kuruluşlarımızın gün boyu yaptıkları naklen yayınlarla izleyiciye ulaştırılmakta, ayrıca belgesel programlar, filmler yayınlanmakta, kültürel içerikli yayınlar yapılmaktadır.
* Ülkemizde ulusal radyolar ve televizyonlarının yanı sıra binin üzerinde yerel ve bölgesel radyo ve televizyon kuruluşu bulunmaktadır.
* RTÜK, bölgesel ve yerel yayın kuruluşlarımıza, önümüzdeki günlerde kutlayacağımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'ndaki etkinliklere, Ulusal Kurtuluş Savaşımızı, Yüce Önder Atatürk'ü ve Cumhuriyet Tarihimizi anlatan belgesel programlara yayınlarında yer vermeleri ve gerekirse, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu'nun (TRT) bu konularda hazırladığı programları yayınlamaları yönünde tavsiyede bulunuyor.
Bayram yayınında yeniden iletim yasağı yok
* TRT programlarının naklen veya sonradan bu kuruluşlarca yayınlanmasının 3984 Sayılı Yasanın 26. maddesinde belirlenen yeniden iletim yasağı kapsamında değerlendirilmeyecektir.
Haber yayınına yeniden iletim yasağı
Bir süre önce "Barış FM" ve "Radyo Foreks" gibi radyolara işlem yapan RTÜK, 8 Ağustos 2001'de yaptığı toplantıda, FM bandındaki bazı radyolar üzerinden dinleyiciye ulaşan "Almanya`nın Sesi" ile "BBC"nin Türkçe yayınlarının durdurulmasını kararlaştırmıştı. Karara gerekçe olarak, 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkındaki Kanun`un yeniden iletimi düzenleyen 26. maddesi gösterilmişti. Üst Kurul`un aldığı karara karşı çıkan RTÜK Başkanı Nuri Kayış, kararın iptali için Ankara İdare Mahkeme'ye başvurmuştu.
Konuyla ilgili Kayış, şunları söylemişti :
* Almanya`nın Sesi ve BBC, uluslararası yayıncılık alanında en ünlü, saygın ve güvenilir kuruluşlar olarak bilinmekte, çeşitli platformlarda ideal yayıncılığa örnek gösterilmektedir.
* Türkiye`nin de kabul ettiği Avrupa Sınır Ötesi Televizyon Sözleşmesi yayınların başka kuruluşlar üzerinden yeniden iletimine imkan vermektedir. Sözleşme hükümlerini yerine getirmemek, onu onaylayan Meclis iradesiyle ters düşmek anlamına gelir.
* Olayın bir başka önemli boyutu ise şudur: Bu iki radyonun yayınlarının durdurulması, Türkiye`yi dünyada zor durumda bırakacak, haberleşme özgürlüğü olmayan, antidemokratik, sansürcü bir ülke konumuna düşürecektir. 25 yıllık gazetecilik geçmişi olan biri olarak böyle bir şeyi içime sindirmem mümkün değildir.
* Görüşlerimi Üst Kurul toplantısında ayrıntılı bir şekilde anlattım, ama arkadaşlarımın çoğunluğunu ikna etmeyi başaramadım. (BB)