Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ise, "izleyici profil çalışması" nedeniyle aylardır beklettiği yerel medya ile nihayet temasa geçti.
Yatçı: Başvurumuz değerlendiriliyor
RTÜK Hukuk Müşavirliği, Kürtçe yayın için 23 Mart'ta başvuru yapan Gün TV'ye 16 Ağustos'ta gönderdiği mektupta, "başvuruların Kurul tarafından değerlendirildiği, neticenin bildirileceği"ni tebliğ etti.
Gün TV Haber Müdürü Serkan Yatçı, yayına izin verildiğini söylemek için henüz erken olduğunu açıkladı.
RTÜK'ün temasa geçtiği Diyarbakır'ın diğer bir televizyonu Söz TV, de yayın izni bekliyor.
Büyüktimur: Yeni başvuru istendi
Prosedürün hangi süreçte olduğu sorulan "Söz TV" Genel Müdürü Ömer Büyüktimur, bölgenin Kürtçe yayın beklediğini vurgulayarak, "RTÜK, geçtiğimiz günlerde bize, 4-5 ay önce yaptığımız başvurumuzu yenilememizi istedi" dedi.
Milliyet gazetesinde yer alan habere göre ise RTÜK, Güneydoğu'dan gelen Kürtçe yayın talepleri üzerine, MİT, İçişleri Bakanlığı ve bazı kamu kurumlarına yazı gönderdi. Girişimle, Diyarbakır'da yayına başlanıp başlanmayacağı hakkında görüş istendiği belirtiliyor.
RTÜK'ün talebi üzerine İçişleri Bakanlığı'nın konuyu ilettiği Diyarbakır Valiliği, "Bölgede Kırmançi lehçesi konuşuluyor" yanıtını RTÜK'e bildirmişti.
Yerel medya aylarca "profil" bekledi
Yürürlükte olan yönetmeliğe göre, sadece ulusal kamu ve özel yayın kuruluşlarına "Türkçe dışındaki dil ve lehçelerde yayın" izni veriliyor. Yönetmeliğin geçici 1. maddesine göre, "izleyici-dinleyici profili belirlendikten sonra yerel kuruluşlara da yayın izni" verilecek.
Bazı yerel kuruluşlarının başvuruları yanıtlanmazken, çalışmalar TRT'nin bu dillerde yayın yapması yönünde yoğunlaştırıldı. 7 Haziran'da da TRT Radyo 1'den ve TRT 3 televizyonundan, bu dillerden yayına Boşnakça ile başlandı. Yayınlar, Salı günleri Arapça, Çarşamba günleri Kırmançi, Perşembe günleri Çerkezce ve Cuma günleri de Zazaca sürdürülüyor. (EÖ/BB)