Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) sitesinde de yer verilen yönetmeliğe göre, ulusal, bölgesel ve yerel yayın kuruluşlarına yayın durdurma yerine ağır para cezaları verilebilecek.
Yönetmelik yayımlandı
RTÜK Kanunu olarak da bilinen 3984 Sayılı Radyo Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Kanunu'nda değişiklik yapan 4756 Sayılı Yasa ile ilgili hazırlanan Radyo ve Televizyonların Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik, 17 Nisan'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Yönetmeliğin Yedinci Bölümündeki "Cezaların Uygulama Usulleri, Sonuçları ve Kamuoyuna Duyurulması" başlığı altında, 32. maddede "Özür Dileme" ile başlayan sürece, 33. maddede "Program Yayınının durdurulması", 34. maddede, "Para cezası ve yayın durdurma", 35. maddede "Yayın izninin iptali" uygulamaları esasa bağlandı.
Cezalara "aşama" getirildi
Yönetmelik, kuruluşlara ait yayınların tümden durdurulması yerine yaptırımları aşama aşama uyguluyor. Yönetmelik, özür dileme ile başlayan, suça gerekçe gösterilen programın yayından kaldırılması ile süren, tekrarı durumunda ağır para cezasına başvurulmasını kadar bir dizi cezayı öngörüyor.
Uyarısız veya süresiz yayın durdurma
RTÜK Yasası'nın 4. maddesindeki (a), (b) ve (c) bentlerinde belirtilen ilkelere aykırılık durumunda ise yayın kuruluşlarına uyarısız bir ay yayın durdurma cezası veriliyor. İhlalin tekrarı durumunda ise yayının süresiz durdurulması öngörülüyor. Yayın ilkelerine ilişkin söz konusu bentler;
* Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin varlık ve bağımsızlığına, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk İlke ve İnkılapları'na aykırı yayın yapılmaması" (a),
* Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa yönelten veya halkı sınıf, ırk, dil, din, mezhep, kin ve düşmanlığa tahrik eden veya toplumda nefret duyguları oluşturan yayınlara izin verilmemesi" (b) ve;
* Yayıncılığın, gerek yayın organı, gerekse hisse sahipleri ve üçüncü derece dahil olmak üzere üçüncü dereceye kadar kan ve sıhri hısımları veya bir başka gerçek veya tüzel kişinin haksız çıkarları doğrultusunda kullanılmaması"nı (c) içeriyor.
Para ceza oranları
Buna göre, ulusal televizyonlara ihlalin ağırlığına göre, 125 ile 250 milyar lira para cezası uygulanabilecek.
Yerel, bölgesel ve kablo ortamından yayın yapan kuruluşlar,
* Bir milyondan fazla bir nüfusa ulaşanlara 60 ile 100 milyar lira arasında;
* İki yüz elli ile beş yüz bin arasında nüfusa ulaşanlara 20 ile 40 milyar lira arasında;
* İki yüz elli binden az nüfusa ulaşanlara ise 5 ile 10 milyar lira arasında para cezası verilebiliyor.
Radyolara bu cezaların yarısı öngörülüyor.
Tekrar durumunda cezalar
Para cezasına neden olan ihlalin bir yıl içinde ikinci kez tekrarı durumunda, para cezaları yüzde 50 oranında artırılacak. İhlalin bir yıl içerisinde üçüncü kez ihlali durumunda ise, ihlalin ağırlığına göre, bir yıl geçici izin iptaline hükmediliyor. (BB)