Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Faruk Bildirici, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet olaylarına isimleri karışan dört eski bakan hakkındaki yayın yasağıyla basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiği kararı vermesine rağmen yasağın hala RTÜK’ün web sayfasında yer aldığını açıkladı.
TIKLAYIN-AYM: Yayın Yasağı Basın Özgürlüğünün İhlalidir
RTÜK'ün yasağı kaldırılması için başvuruda bulunan Bildirici, sosyal medya hesabından şunları söyledi:
“ AYM’nin, dört eski bakan hakkındaki yayın yasağıyla basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmesi üzerine RTÜK’ün bu yasağı web sayfasından kaldırması için başvurdum.
“RTÜK’ün artık hükümsüz kalan Ankara 7.Sulh Ceza Hakimliği’nin yayın yasağı kararını web sayfasından silmesi gerekir. Ancak başvuruma henüz olumlu yanıt alamadım.AYM’nin kararına rağmen bu yasak kararı halen RTÜK sayfasında medya hizmet sağlayıcıların dikkatine sunuluyor.
RTÜK’ün artık hükümsüz kalan Ankara 7.Sulh Ceza Hakimliği’nin yayın yasağı kararını web sayfasından silmesi gerekir. Ancak başvuruma henüz olumlu yanıt alamadım.AYM’nin kararına rağmen bu yasak kararı halen RTÜK sayfasında medya hizmet sağlayıcıların dikkatine sunuluyor.
— Faruk Bildirici (@farukbildirici) September 20, 2019
- AYM’nin, dört eski bakan hakkındaki yayın yasağıyla basın ve ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetmesi üzerine RTÜK’ün bu yasağı web sayfasından kaldırması için başvurdum.
“AYM, eski bakanlar Çağlayan, Güler, Bağış ve Bayraktar hakkında TBMM Araştırma Komisyonuna verilen ifade ve belgelerle ilgili 25/11/2014 tarihli yayın yasağı kararını iptal ederken keyfi yasak olmayacağı ve yayın yasağının kanunilik koşuluna uyması gerektiğini vurgulamıştı.
“Zaten mayıs ayından beri mahkemelerin yasak kararları, başlığı dışında gizli ve şifreli olarak RTÜK sayfasına konuluyor; yasaklar da yasaklanıyor. Bu da doğru değil. Yayın yasakları, isimler kapatılarak açıkça yayımlanmalı. Mahkeme kararları gizli olamaz.
“Yeni öğrendim, mahkemenin Çekya Büyükelçisi ve üç eski bakanla ilgili yayın yasağı kararı süreliymiş. Yasak, soruşturma bitim tarihi olan 27/12/2014 tarihinde sona ermiş. Bu kararın RTÜK sayfasında hala durması yasak devam ediyormuş gibi duyurulması anlamına gelir ki, yanlış” (RT)