Fatih Karaca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda bugün görüşülecek Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Yasa Tasarısı'nda RTÜK üyelerinin Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmesinin öngörüldüğünü hatırlatarak, RTÜK'ün bu tasarıdan çıkarılarak özel bir kanunla düzenlenmesini, üyelerin Meclis tarafından seçilmesine imkân sağlanması için tek maddelik Anayasa değişikliği yapılmasını önerdi.
"RTÜK, sosyal kuruldur"
Karaca, RTÜK üyelerinin Bakanlar Kurulu tarafından seçilmesine neden karşı çıktığını şöyle anlattı:
"Bu tasarı kapsamında Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun bulunmasını doğru bulmuyorum. Bu tasarı kapsamına giren bütün Üst Kurullar ekonomik alanda faaliyet gösteren üst kurullardır. Sermaye Piyasası Kurulu, Rekabet Kurumu, Enerji Kurulu gibi kurullar hep ekonomik kurullardır. RTÜK ise sosyal alanda faaliyet gösteren bir kuruldur. Yürürlükteki kanunlara göre sadece RTÜK üyeleri Meclis tarafından seçilmekte, diğer Üst Kurul üyeleri ise Bakanlar Kurulu tarafından seçilmektedir. Üyeleri Meclis tarafından seçilen ve bütçesi Parlamanto'da görüşülen başka bir üst kurul yoktur. RTÜK düşünce özgürlüğü ve çoğulculuğun teminatıdır. Bu nedenle üyeleri Meclis tarafından seçilmeye devam edilmelidir. RTÜK üyelerinin Bakanlar Kurulu tarafından atanması kurulun bağımsız ve özerk yapısına engel olacaktır."
"Anayasa değişikliği yapılmalı"
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, RTÜK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesine yönelik düzenlemenin iptali için açtığı davada Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı verdiğini hatırlatan Karaca, bu engelin aşılması için Anayasa değişikliği yapılabileceğini ifade etti.
Karaca, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi Meclis'in RTÜK üyelerinin seçme görevinin olmadığını söylemektedir. Bunun için tek maddelik bir Anayasa değişikliği yapılabilir. TBMM'nin görevleri arasına RTÜK üyelerini seçme görevi anayasal kural olarak yazılabilir. İktidar ve muhalefetin bu konuda konsensüs sağlayacağını ümit ediyorum. Medyada çok seslilik ve çoğulculuğun sürdürülmesi için RTÜK üyelerinin Meclis tarafından seçilmesine devam edilmelidir. Tarihe not düşmek adına Parlemanto'ya bu çağrıyı yapmak istiyoruz. Düzenleyici ve Denetleyici Kurumlar Kanun Tasarısı kapsamından RTÜK çıkartıldıktan sonra AB müktesebatına uygun olarak yeni RTÜK Kanunu yapılmalıdır."