Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Almanya'daki Deniz Feneri e.V. Davası'nda adı geçen ve geçmişte çeşitli şirketlere ortaklığı ve yöneticiliği tespit edilen kurul başkanı Zahid Akman'ın istifa etmesi yönünde Cumhuriyet Halk Partisi kontenjanından atanan üyelerin sunduğu öneriyi reddetti.
İstifa talep eden kurul üyelerinden Şaban Sevinç, Hülya Alp ve Mehmet Dadak, Akman'ın bazı şirketlerdeki ortaklığı ve yöneticiliklerine ilişkin iddiaları gündeme getirdiler. Bu durumun 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluşları ve Yayınları Hakkındaki Yasaya aykırı olduğunu savunan CHP'liler, Akman'ın RTÜK'ten istifasını talep ettiler.
Ardından RTÜK'te yapılan oylamada öneri üçe karşı beş oyla reddedildi. Yasaya göre, kurul üyeleri herhangi bir kurumda görev alamıyor; aksi halde üyelikleri düşmüş sayılıyor. Kurul üyeleri, siyasi parti gruplarının büyüklükleri oranında belirlediği adaylar arasından Meclis tarafından seçiliyor.
Darendeli: İddialar eski
Gazetecilere bir açıklama yapan RTÜK Başkan vekili Dr. Abdulvahap Darendeli, Akman'ın üyeliğinin düşmesinden sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nce (TBMM) 2007 yılında yeniden seçilmesi ve iddiaların geçmişte kalması nedeniyle çekilmesine neden olamayacağı yönünde karar alındığını söyledi.
RTÜK üyelerinin partilere göre zikredilmesine itiraz eden, RTÜK'ün dedikodu ve varsayımlarla değil kararlarıyla konuşabileceğini ifade eden Darendeli, Akman'ın etik yönden istifasının talep edildiğini, bunun da reddedildiğini söyledi.
Darendeli, "bilgi ve belgelerle netleşmeden" Akman'ın istifa etmesine gerek olmadığını savundu. "Bunlar sadece iddia." Darendeli, Akman'ın daha sonra bir yazılı açıklama yapacağını belirtti.
Aynı nedenle talep edilen bir önceki toplantı AKP kontenjanından atanan üyeler katılmadığı için yapılamamıştı.(EÖ/EÜ)