Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İlker Ilgın, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Çakıltaş, önceki gün yayıncı kuruluşların temsilcilerini toplayarak kanun hükmünde kararnamelerle getirilen yayın yasaklarını anlattı.
Cumhuriyet’in haberine göre Başbakanlık talimatı ile RTÜK’te yapılan toplantıya Kanal A, NTV, Akit TV, Ulusal Kanal, TV NET, TRT, 24 TV, Kanal 7 ve Ülke TV, Halk TV; CNN Türk, Kanal D, atv ve aHaber kanallarının Ankara Temsilcileri ve Ankara Haber Müdürleri katıldı.
Toplantıda TV yöneticilerine “olağanüstü dönemlerde yapılması gereken yayının” ayrıntıları anlatıldı. Bu ayrıntılar bir belge olarak da yöneticilere dağıtıldı.
“Son dakika”lar yayın yasağı kapsamında
Toplantı sonrası hazırlanan bilgi notunda şunlar yer aldı:
“Resmi makamlarca dağıtılan görüntü ve bilgiler dışındaki varsa patlama, yaralanan ya da hayatını kaybedenlere ait görüntü, olay anı ve sonrası vatandaşların yaşadığı korku ve paniği gösteren görüntüler, fail ve olaya iştirak etme şüphesi bulunanların isimleri, soruşturmanın gizliliğini ihlal edebilecek benzer bilgi, sunucu veya muhabirlerin ajitasyon içeren abartılı ifadeleri, terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlar, olayın sıcaklığı geçmesine rağmen gün boyu ekranda kalan son dakika, sıcak haber gibi yazılar, yayın akışının kesilerek sürekli yayın yasağına neden olan olaya ilişkin görüntülere yer verilmesi yayın yasağının kapsamında değerlendirilecek.
"Marka şehir" yasağı
İstanbul, İzmir, Antalya gibi marka şehirlere, havaalanları gibi kritik tesislere saldırılara ilişkin terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edebilecek yayınlar, yayın yasağının kapsamında değerlendirilecek. İhlali yapan kanalın yayını önce 1 gün durdurulacak. Bir yıl içinde tekrarı halinde yayınlar 5 güne kadar, ikinci tekrarı halinde 15 güne kadar durdurulacak. Üçüncü kez tekrar edilmesi halinde ise medya hizmet sağlayıcının lisansı iptal edilecek.”
Yayın yasağı gerektiren olaylara ilişkin Cumhurbaşkanı, Başbakan, bakanlar, vali, emniyet müdürü gibi resmi makamların açıklamaları, olay öncesine ilişkin veya resmi makamlarca dağıtılan görüntüler ve resmi makamların açıkladığı bilgi ve verilere ilişkin haberler yasaklarının kapsamında değerlendirilmeyecek. Görüntü içermeyen alt yazı ile bildirim ve yayın akışı kesilmeksizin haber saatlerinde verilen ve yasak kapsamına girmeyen haberler yayımlanabilecek.
680 sayılı KHK
TIKLAYIN - 680 SAYILI KHK İLE NE DÜZENLEMELER GETİRİLDİ?
7 Ocak 2017 tarihli 680 sayılı Olağanüstü Hal Kapsamında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile;
* 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'a medya hizmet sağlayıcıları için “Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet edecek sonuçlar doğuracak şekilde sunamaz” ibaresi eklendi.
* Aynı kanunun olağanüstü dönemlerde yayınlarını düzenleyen 7'nci maddesine de yeni bir fıkra eklenmişti. 5187 sayılı Basın Kanunu uyarınca getirilen yayın yasak ve kısıtlamalarına aykırı olarak yayın yapılması halinde, Üst Kurul tarafından medya hizmet sağlayıcı kuruluşun programlarının yayını bir gün durdurulacak.
Bir yıl içinde aykırılığın tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayınlarının 5 güne kadar, ikinci kez tekrar edilmesi halinde 15 güne kadar durdurulmasına, üçüncü kez tekrar edilmesi halinde ise yayın lisansının iptaline karar verilebilecek.
* RTÜK, lisans başvurularına ilişkin olarak ilgili kurumların görüşü de alınmak suretiyle milli güvenlik, kamu düzeninin korunması ve kamu yararı gereklerinden kaynaklanan sebeplerle lisans taleplerini reddedebilecek.
* Ortakları ile yönetim kurulu başkan ve üyelerinin terör örgütlerine iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu Milli İstihbarat Teşkilatı veya Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından bildirilen medya hizmet sağlayıcı kuruluşların lisans başvuruları reddedilecek.
“Ekran Karartma” uygulamasına 2002 yılında RTÜK yasasında yapılan değişiklikle son verilmişti. Değişiklik AB normlarına uyum gerekçesi ile yapılmıştı. (EA)