Fotoğraf: Pexels
Haberin İngilizcesi için tıklayın
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) internet üzerinden yayın yapma lisansı olmadığı gerekçesiyle ihtarname göndererek 72 saat süre tanıdığı Spotify’ın lisanslama için müracaatta bulunduğunu duyurdu.
Spotify'nin yasal süre içinde müracaatını tamamladığı ifade edilen duyuruda, lisanslama süreçleriyle ilgili hazırlıklara başlandığı bildirildi.
TIKLAYIN - RTÜK'ten Spotify ve FoxPlay'e lisans için 72 saat süre
TIKLAYIN - RTÜK'ten MUBİ'ye lisans alması için 72 saat süre
RTÜK’ten yapılan açıklama şöyle:
“Mevzuatımız gereği müzik alanında isteğe bağlı yayın hizmeti veren uluslararası bir kuruluş olan Spotify yasal süre içerisinde müracaatını yapmış ve lisanslama süreçleriyle ilgili hazırlıklara başlamıştır.
“Gerek ulusal gerekse uluslararası medya kuruluşları ile daima yasal çerçevede yapıcı ve diyaloga açık bir iletişim yürüten Üst Kurulumuz bundan sonra da aynı tavrını korumaya devam edecektir.
Görsel ve işitsel medyada destek olmayı misyon edinen RTÜK, yayıncılara rehber olmayı daima sürdürecektir.”
RTÜK sansür yasası
İnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK'ten yayın lisansı alması şart koşan yönetmelik 1 Ağustos 2019 tarihli Resmi Gazete'de "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik" adıyla yayınlandı. 1 Eylül itibariyle de yürürlüğe girdi.
Böylece Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) denetimi kapsamına girdi.
Sansür yasası olarak nitelendirilen bu yönetmelikle birlikte yayıncı kuruluşlar artık RTÜK'ten lisans almadan yayın hizmetleri veremiyor. İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınıyor.
İnternet ortamından yayın iletim yetkilendirme ücreti de yıllık 100 bin TL olarak uygulanıyor. Yönetmelik gereği yıllık gelirlerinin binde 5'ini de her yıl RTÜK'e verecek olan yayıncı kuruluşlar, RTÜK'ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda.
Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu.
Konuyu bianet'e değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, söz konusu yönetmeliğin, yasanın verdiği yetkiyi aştığını dile getirerek "Normal bir televizyon yayınına RTÜK nasıl yayın yasağı koyabiliyorsa, müstehcenlik nasıl tanımlıyorsa, genel ahlakı nasıl tanımlıyorsa, ulusal bütünlüğü nasıl tanımlıyorsa artık bunu internet yayıncılığı için de tanımlayacak" diye konuşmuştu. (HA)