Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK), ‘orman yangınları göstermeyin' talimatına uymadıkları gerekçesiyle televizyon kanallarına ceza kestiği toplantıda ihsas-ı rey gerekçesiyle dışarıya çıkartılan İlhan Taşçı hukuk mücadelesini kazandı.
Ankara 3. İdare Mahkemesi Taşçı’nın Üst Kurul toplantısından dışarı çıkartılmasını sağlayan idari işlemin iptaline karar verdi. Ayrıca mahkeme masraflarının RTÜK tarafından ödenmesine hükmetti.
Mahkeme kararında disiplin hukuku ile ceza hukukunun farklı özellikler taşıdığını ancak ceza hukuku içinde yer alan ‘kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesinin’ mutlaka katı bir biçimde disiplin hukukunda da uygulanması gerektiğini belirtti.
Aksi durumda idarelerin kendi düzenleyici işlemleri ile kamu görevlileri için kanunda yer almayan suç ve ceza ihdası yoluna gidebileceğini ifade etti.
RTÜK’ün Taşçı’nın toplantıdan çıkartılmasına gerekçe olarak gösterdiği 6112 sayılı kanunun 38. maddesinde öngörülen herhangi bir disiplin ya da idari yaptırımının bulunmadığını söyledi.
RTÜK’ün işlemi disiplin cezası olarak nitelememesinin söz konusu yaptırımın bir disiplin cezası olmadığı gerçeğini değiştirmediğini belirten mahkeme kararında “Dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” dedi.
Taşçı: Toplantıda alınan kararlar sakat hale geldi
Kararla ilgili Twitter’da görüşlerini paylaşan Taşçı “Mahkemeden çıkan en önemli sonuç; TBMM Genel Kurulunda seçilen RTÜK üyesinin, kurum işleyişi ve kurumun faaliyet alanına giren konularda, kanunda öngörülen istinaslar hariç, özgürce ve hiçbir baskıya maruz kalmadan kamuyu aydınlatma görevinin engellenemeyeceğidir” dedi.
Üst Kurul toplantısından çıkartılması nedeniyle katılamadığı gündem maddelerinde alınan kararların sakat hale geldiğini belirten Taşçı “Yangınları haberleştiren ve bu nedenle RTÜK cezalandırdığı kanallara verilen cezalar da şekli eksiklik nedeniyle hukuka aykırı hale gelmiştir” diye yazdı.
Taşçı “Mücadele basın özgürlüğüne karşı değil; yangın ve ona neden olan ihmaller zincirine karşı yapılmalıdır. Basın denetim görevini ceza korkusu yaşamadan yerine getirebilmelidir.” İfadelerini kullandı.
Ne olmuştu?
RTÜK, Temmuz ve Ağustos 2021’de Ege ve Akdeniz’de yaşanan orman yangınlarıyla ilgili haber kanallarına özel mesaj hattı üzerinden bir talimat gönderdi.
Kanalları ‘orman yangınları’ konusunda uyaran RTÜK, haberlerde söndürülen yerlerden bahsedilmesini istedi, sadece yanan yerlerin ekrana taşınması halinde en ağır cezayı uygulayacağını ilan etti.
Bu uyarından 8 gün sonra Üst Kurul televizyon kanallarına uygulayacağı yaptırımı görüşmek için toplandı. Ancak CHP kontenjanından RTÜK üyesi olan İlhan Taşçı, ‘ihsas-ı rey’ gerekçesiyle toplantıdan çıkarıldı.
Taşçı’nın çıkartıldığı toplantıda KRT, Fox TV, Haber Türk, Halk TV ve TELE 1’e cezai yaptırım uygulandı.
Bunun üzerine İlhan Taşçı Ankara 3. İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Taşçı, söz konusu idari işlemin kamu yararı amacı taşımadığını siyasi amaçla uygulandığını belirtti. Çalışmasının engellendiğini aktaran Taşçı mahkemeden toplantıdan çıkartılması yönündeki idari işlemin iptaline karar verilmesi talep etti.
RTÜK ise mahkemeye yaptığı savunmada Taşçı’nın toplantıdan çıkartılmasının yasaya hukuka aykırılık teşkil etmediği belirterek davanın reddini istedi.
TIKLAYIN - RTÜK'ten haber kanallarına 'orman yangını' tehdidi
TIKLAYIN - RTÜK önce 'tehdit' etti sonra 'ceza' kesti
TIKLAYIN - İlhan Taşçı RTÜK'ü dava etti
(HA)