Haberin İngilizcesi için tıklayın
İnternet üzerinden yayın yapma lisansı olmadığı gerekçesiyle Amerika'nın Sesi (VoA), Deutsche Welle (DW) ve Euronews'ten başvuru yapmasını isteyen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yeni bir karar aldı. Euronews’in lisans şartını geri çekti.
Haberi RTÜK üyeleri İlhan Taşçı ve Okan Konuralp, sosyal medyadan duyurdu.
Taşçı, Euronews için atılan adımın geri alındığını, DW ve VoA'nın ise lisans almak için henüz başvurmadığından sürecin tamamlanmadığını söyledi. Taşçı söyle yazdı:
“RTÜK’ün lisans almasını istediği tr.euronews.com lisansa tabi bölümlerini, video kısımlarını ve yayın tekniğini değiştirdiği için bugünkü Üst Kurulda; lisans almasının zorunlu olduğuna ilişkin karar geri alındı. Site lisans almaksızın yayınına devam edebilecek.
“DW ve VOA ise lisans almak için henüz başvurmadığından süreç RTÜK’ün konuyu mahkemeye taşıyarak erişimin engellenmesi istemesi aşamasında. Ankara Sulh Ceza Hakimliğinin RTÜK’ün istemini yerinde bulması halinde bu iki siteye Türkiye'den erişim mümkün olmayacak.”
Konuralp: İçerikler silinmedi
Okan Konuralp de “Euronews’ın başvurusu üzerine hakkındaki ‘internet yayın lisansı alma’ şartını kaldırdı. Karar, Euronews’in yayın lisansı almasını zorunlu kıldığı iddia edilen içerikleri sitesinden temizlediği gerekçesiyle alındı. DW ve VoA için ise süreç henüz tamamlanmadı” dedi.
Ancak daha sonra bir mesaj daha paylaşan Konuralp, “Euronews’in hassasiyetine istinaden bir açıklama: Euronews lisans alma şartına bağlanan sekmelerin kaldırıldığını; içeriklerin silinmeyerek başka bir sekmeye taşındığını vurguluyor. Hatamız olduysa affola…” diye yazdı.
Ne olmuştu?
RTÜK, 21 Şubat’ta Amerika’nın Sesi (VOA), DW Türkçe ve Euronews’ten Türkiye'ye yönelik yayınlarını sürdürebilmesi için lisans başvurusu yapmasını isteyerek 72 saat süre verdi.
DW ve VoA daha sonra konuyu yargıya taşıyacağını belirterek lisans başvurusu yapmadı.
RTÜK'ün sansür yönetmeliğiİnternetten yayın yapan platformlarının RTÜK'ten yayın lisansı almasını şart koşan yönetmelik Resmi Gazete'de 1 Ağustos 2019’da yayınlandı. Böylece Netflix, BluTV ve Puhutv gibi dijital platformlar Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) denetimi kapsamına girdi. Sansür yasası olarak nitelendirilen bu yönetmelikle birlikte yayıncı kuruluşlar artık RTÜK'ten lisans almadan yayın hizmetleri veremiyor. İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınıyor. Bu ücret 2022'de radyolar için 18 bin 217 TL, televizyon ve isteğe bağlı yayınlar için 182 bin 168 TL oldu. Yönetmelik gereği yayıncı kuruluşlar, RTÜK'ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda. Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu. Konuyu bianet'e değerlendiren Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, söz konusu yönetmeliğin, yasanın verdiği yetkiyi aştığını dile getirerek "Normal bir televizyon yayınına RTÜK nasıl yayın yasağı koyabiliyorsa, müstehcenlik nasıl tanımlıyorsa, genel ahlakı nasıl tanımlıyorsa, ulusal bütünlüğü nasıl tanımlıyorsa artık bunu internet yayıncılığı için de tanımlayacak" diye konuşmuştu. |
TIKLAYIN - RTÜK'ten Türkiye'de yayın yapan uluslararası gazetelere lisans şartı
TIKLAYIN - DW Türkçe'nin ardından Amerika'nın Sesi de lisans başvuru yapmıyor
(HA)