Haberin İngilizcesi için tıklayın
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), internet ortamından yayın yapan basın kuruluşlarını ve hizmet satın alımı yoluyla yayın yapan kuruluşları denetlemeye resmen başladı.
Eylül 2018’den beri Cumhurbaşkanlığı’nda bekletilen yönetmelik, 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanmış, yönetmelik uyarınca internet yayıncılarına RTÜK’ten lisans almaları için verilen süre 1 Eylül’de dolmuştu.
Böylece RTÜK, 2 Eylül’den itibaren internet yayınlarını denetlemeye başladı.
590 yayın ve platformdan başvuru
Resmi Gazete’de 1 Ağustos 2019’da yayımlanan yönetmelik kapsamında Türkiye’de internet üzerinden yapılan yayın platformların, Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir ay içerisinde Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) lisans başvurusu yapması gerekiyordu.
Söz konusu lisanslar için başvuru tarihi geride kalsa da konuyla ilgili olarak RTÜK’ten henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Ancak RTÜK’ün CHP’li Üyesi İlhan Taşçı, sosyal medya hesabından Üst Kurul’a başvuran kurumların sayısını paylaştı. 590 yayın ve platform, RTÜK’e lisans almak için başvurdu.
“Lisans almak için başvuranların sayısı 590’a ulaştı. Lisans için en çok istem 298 başvuruyla internet radyolarından geldi” diyen Taşçı, başvuruları şöyle kategorilendirdi:
- İnternet TV: 78
- İnternet Radyo+İnternet televizyon: 16
- İsteğe Bağlı Yayın Hizmeti: 8
- İBYH+ Televizyon: 3
- Platform:1
Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, sosyal medya hesabından lisans için RTÜK'e başvuran platformlar arasında Netflix'in yer almadığını öne sürdü.
Hem ücret hem denetim
Yürürlüğe giren yönetmeliğe göre yayıncı kuruluşlar artık RTÜK’ten lisans almadan bu hizmetleri veremeyecek. İnternet üzerinden radyo lisansı için 10 bin TL, internet üzerinden televizyon yayını için 100 bin TL ve internet üzerinden isteğe bağlı yayın hizmeti yayını için de 100 bin TL lisans ücreti alınacak.
İnternet ortamından yayın iletim yetkilendirme ücreti ise yıllık 100 bin TL olarak uygulanacak. Yönetmelik gereği yıllık gelirlerinin binde 5'ini de her yıl RTÜK'e verecek olan yayıncı kuruluşlar, RTÜK’ün uygun bulmadığı içerikleri de kataloglarından çıkarmak durumunda kalacak.
Bu yayın platformları ayrıca koruyucu sembol sistemi kullanarak izleyicileri program hizmetlerinin içeriği hakkında sesli veya yazılı olarak bilgilendirmekle de sorumlu olacak. (TP)
* "Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik" için tıklayın.