Türkiye’de medya kuruluşlarının yabancı kurum ve kuruluşlardan fon almasını ‘milli güvenlik sorunu’ olarak gören Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Avrupa Konseyi’nden 3,6 milyon Euro fon alacak.
Fon RTÜK’e “Avrupa Standartlarıyla Uyumlu Olarak İfade Özgürlüğü ve Basın Özgürlüğünün Geliştirilmesi” başlıklı proje kapsamında verilecek.
Projeye göre finansmanın amacı ‘kolluk kuvvetleri, yargı mensupları, basın çalışanları ve sivil topluma Avrupa Konseyi standartları ve araçları konusunda eğitimler verilerek yaratılacak farkındalık ile ifade ve medya özgürlüğünün geliştirilmesi.’
Finansman anlaşması henüz imzalanmadığı için uygulama takvimi kesinleşmezken projenin 36 ay sürmesi planlanıyor. Proje kapsamında verilecek para ve planlama ‘ab.gov.tr’ adresinden duyurulurken genel bilgiler şu şekilde:
TIKLAYIN - Altun'dan sonra şimdi de RTÜK'ten 'fon' açıklaması
"Gazetecilerin haklarına ilişkin eğitimler"
Projeden beklenen çıktılar şöyle:
>> Dijital çağda gazetecilerin ve diğer medya aktörlerinin Avrupa standartları bağlamındaki rolleri üzerine seminerler düzenlenmesi.
>> Kolluk kuvvetleri ve yargı mensuplarına yönelik Avrupa standartları bağlamında medya mensuplarının ve gazetecilerin haklarına ilişkin seminerler düzenlenmesi.
>> Düzenleyici kurum ve kuruluşlara yönelik gazetecilerin ve diğer medya aktörlerinin Avrupa standartları bağlamındaki rolleri ve demokratik bir toplumdaki haklarına ilişkin eğitimler düzenlenmesi.
>> Düzenleyici kurum/kuruluşlar, STK’lar ve medya çalışanları arasında sürdürülebilir diyaloğu temin etmek üzere yuvarlak masa toplantıları düzenlenmesi ve sürdürülebilir bir iletişim platformu oluşturulması.
>> Medya mensupları için Avrupa Konseyi standartları bağlamında rehberler hazırlanması.
Taşçı: Mesele fon değil, kimin aldığı
RTÜK üyesi İlhan Taşçı, RTÜK’ün fon alan medya kuruluşlarını eleştirdikten sonra kendisinin Avrupa Konseyi’nden fon almasına tepki gösterdi. Taşçı, “Yurtdışından fon alan medya kuruluşlarını “milli güvenlik sorunu” olarak gören RTÜK, Avrupa Konseyinden 3.6 milyon Euro fon alacak! Mesele fon değil, kimin aldığı…” dedi.
RTÜK: Askıya alındı
RTÜK’ten fon alacağının ayyuka çıkmasının ardından Üst Kurul konu hakkında bir açıklama yaptı. 'RTÜK’ün AB’den 3.6 milyon euro fon alacağı ortaya çıktı’ ve benzeri başlıklarla bazı internet sitelerinde yer alan haberler üzerine açıklama yapılmasına gerek duyulduğu belirten RTÜK açıklasında şöyle dedi:
"Ülkemizin üyelik sürecinde çeşitli projelerde kullanılmak üzere AB’ye üzerine düşen oranda kaynak aktardığı herkesin malumudur. AB tarafından da Türkiye’ye, kendi maddi katkılarından doğan hakları doğrultusunda, resmi ya da özel kuruluşların hayata geçirdiği projelerde kullanılmak üzere çeşitli kaynaklar sağlanmaktadır. Hal böyleyken, maksatlı bir şekilde Üst Kurulumuzu hedef alan ilgili haberlerde yer verilen rakamlar da haberin içeriği de yine gerçeği yansıtmamaktadır. Bahse konu proje, AB’nin karşılanmaz talepleri sebebiyle AB Başkanlığı ile görüşülerek bir süre önce tarafımızdan askıya alınmıştır."
RTÜK fon alan medyayı hedef almıştı
RTÜK, kısa süre önce Türkiye’de basın ve yayın kuruluşlarının yurt dışından fon alması ile ilgili tartışmayı fırsata çevirerek, yabancı kurumlardan fon almanın milli güvenlik sorunu olabileceğini iddia etişti.
RTÜK açıklamayı "Yerli ve milli medyamızın yanındayız" ifadeleriyle Twitter’dan yayınlayarak bağımsız gazete ve gazetecilere karşı olduğu imasında bulunmuştu.
RTÜK açıklamasında özetle “Bazı örnekleri eskiye dayanan, dışarıdan fonlanan medya konusu bugün de ayan beyan ortaya çıkmıştır. Türkiye’yi dışarıdan dizayn etme çabasında olanların kullandığı en önemli argümanların başında da maalesef medya gelmektedir. Basın özgürlüğü adı ve görüntüsü altında Türkiye düşmanlığı şifreleri üretilmekte ve algı operasyonlarıyla negatif propagandalar topluma pompalanmaktadır. Yabancı kurum ve kuruluşların fonlarıyla Türkiye’de faaliyet gösteren medyanın olası milli güvenlik sorunlarına yol açabileceği gerçeğiyle hareket ederek Üst Kurul olarak, gerekli düzenleme ve denetleme faaliyetlerini titizlikle ele almaktayız” demişti.
TIKLAYIN - BİA Medya Gözlem Raporları
TIKLAYIN- Türkiye'de Medya Sahipliği
Proje yapmak, fon almak
AB fonlarıTürkiye; Avrupa Biliği ile mali işbirliği çerçevesinde, ana finansal destek aracı olan Katılım Öncesi Mali Yardım Aracının (Instrument for Pre-accession Assistance - IPA) yanısıra, Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT), Demokrasi ve İnsan Hakları için Avrupa Aracı ve İstikrar ve Barışa Katkı Sağlayan Araçtan faydalanmaktadır. https:// Avrupa Birliği aşağıdaki alanlarda Türkiye'ye fon desteği vermektedir. Görüldüğü üzere esas olarak fonlar sivil toplum dışı devlete verilen fonlardır.
|
(HA)