Türkçe dışı dil ve lehçelerde yayının, bazı basın ve yayın kuruluşlarında yer aldığı gibi, herhangi bir kamu kurum veya kuruluşunun görev ve yetki alanında olmadığını açıklayan RTÜK, "Bu kurum ve kuruluşlarla yapmış olduğu çalışmalar, bilgi almaya yönelik bir iş birliğinden ibaret" diye bildirdi.
RTÜK : Çalışmalarımız sürüyor, bekleyin
3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanunu'nun, 4756 Sayılı Kanunla değişik 4. maddesi ile , "Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de yayın yapılabilir. Bu yayınların yapılmasına ve denetimine ilişkin usul ve esaslar, Üst Kurulca çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir" hükmünün getirildiğini hatırlatan RTÜK, konuyla ilgili 25 Ocak 2004 tarihinde de söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girdiğini açıkladı.
Yönetmelikte öngörülen kapsamlı çalışmaların tamamlanmasına kadar, yerel dil ve lehçelerdeki yayınların sadece kamu ve özel ulusal yayın kuruluşları tarafından yapılmasının hükme bağlandığını açıklayan RTÜK, TRT'nin bu yöndeki yayınlara devam ettiğini bildirdi.
Anadilde yayın yapmak isteyen yerel ve bölgesel yayın kuruluşlarının bu konudaki başvurularının yönetmelik kapsamında değerlendirildiğini, başvuru yapan kuruluşlara yazı yazılarak, başvuru koşullarının tamamlanmasını istediklerini bildiren RTÜK, ardından, yönetmelik şartların tamamlanması için de, bu yayın kuruluşların bulunduğu il valiliklerine, üniversitelere, Devlet İstatistik Enstitü'süne (DİE), MİT ve diğer ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına konuyla ilgili bilgi edinmek amacıyla yazılar yazıldığını duyurdu.
Dokuz yerel yayın kuruluşu bir buçuk yıldır bekliyor
RTÜK, "Başvuran kuruluşlar, yönetmeliğin öngördüğü koşulları tamamladıklarında ve yönetmelikte öngörülen diğer çalışmalar sonlandığında, konu Kurulumuzca değerlendirilerek yayın izni ile ilgili karar verilecek" açıklaması yaptı.
RTÜK'e ana dilde yayın için Söz TV (Diyarbakır), Kanal 72 (Batman), Aktüel Radyo Televizyon-ART (Diyarbakır), Gün Radyo (Diyarbakır), Gün TV (Diyarbakır), Patnos FM (Ağrı), Medya FM (Şanlıurfa), Radyo Nazlıcan (Siirt), Genç İmparator (Malatya) isimli yayın kuruluşlarının başvuru yaptığı ve izin beklediği öğrenildi. (EÖ)