Daha önce radyodan savunma isteyen RTÜK, savunmanın kendisine gönderilmediğini gerekçe gösterse de, radyo yetkililerin elinde savunmanın, 20 Mayıs'ta, posta yoluyla ve iadeli taahhütlü olarak gönderildiğine dair belge bulunuyor.
Radyo avukatı Selçuk Bozaağaçlı, 12 Ekim'de Ankara 12. İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını istedi ancak mahkemeden henüz bir karar çıkmadı.
"Ahmet Kaya parçası yasak"
Radyo yetkilileri, savunmalarında Ahmet Kaya'nın "Şarkılarımı Dağlara Söyleyin" kasetindeki bir müzik parçası, Temel Haklar ve Özgürlükler Platformu'nun Kürt Sorununa ilişkin görüşü, 19 Aralık 2000 tarihinde yapılan cezaevi operasyonlarının anlatımı ve buna ilişkin görüşlerin suça gerekçe gösterilemeyeceğini belirttiler.
RTÜK, 15 Eylül'de radyoya, "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılaplarına aykırı yayın" ve "Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk eden veya halkı sınıf, ırk, dil, din, mezhep ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden veya toplumda nefret duyguları oluşturan yayınlar"a imkan verildiği iddiasıyla 30 gün kapatma cezası vermişti.
Yayınların tümüyle durdurulmasına yol açan 3984 Sayılı "RTÜK Yasası"nın 4. maddesinin (a) ve (b) bentlerinden Ağustos'ta Diyarbakır Gün TV ve Can TV ile Hakkari FM radyosuna toplam 90 gün yayın durdurma cezası veren ve İstanbul Özgür Radyo'yu bir ay susturan RTÜK, son toplantısında aynı cezayı "Anadolu'nun Sesi" radyosuna verdi.
Cezaya, 7 Ekim 2003, 9, 14, 15, 19, 25 Aralık 2003 tarihlerinde yayınladığı "Müzik-Şiir", "Objektif", "Halkın Sesi", "Haber Bülteni" ve "Gün İzi" adlı programlar gerekçe gösterildi.
RTÜK, yayın ilkelerini düzenleyen 4. maddesindeki (a) ve (b) bentlerinden verilen 30 günlük yayın durdurma cezasının tekrarında lisans iptaline gidebiliyor. (EÖ/YS)