Cezanın gerekçesinin de, radyoda, 'Hukuka Bakış' adlı programı hazırlayıp sunan avukat Cemal Yücel ile konuk Lütfü Kaleli'nin konuşmalarında RTÜK Kanunu'nun 4/g bendinde belirtilen, "Toplumu şiddet, terör ve etnik ayrımcılığa sevk eden ve toplumda nefret duyguları oluşturacak yayınlara imkan verilmemesi" ilkesinin ihlal edilmesi olarak belirtildi.
Mahkeme kararıyla kapatılmıştı
Alevi ve Bektaşi Kuruluşları Birliği Kültür Derneği, Ankara 2'nci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 13 Şubat 2002 günü aldığı kararla, Dernekler Yasası'nın 5/6'cı maddesinde tanımlanan "Türk dilinden veya kültüründen ayrı dil ve kültürleri korumak, geliştirmek veya yaymak suretiyle azınlık yaratmak, veya herhangi bir bölgenin veya ırkın, veya sınıfın, veya bir dil ve mezhepten olanların diğerlerine hakim veya diğerlerinden imtiyazlı olmasını sağlamak amacıyla dernek kurulması yasaktır" hükmü uyarınca kapatılmıştı.
RTÜK suçladı
İstanbul'da 92.8 frekansından yayın yapan Anadolu'nun Sesi isimli radyoda avukat Cemal Yücel tarafından hazırlanan haftalık 'Hukuka Bakış' isimli programda mahkemenin kapatma kararı tartışıldı.
RTÜK'ün 3 Nisan 2002 günkü toplantısında alına kararda, "28 Şubat günkü programda Yücel ile konuğu Alevi yazar Lütfü Kaleli arasında geçen diyalogda kapatma kararına neden olan tarzda konuşmalar tespit edildiği" belirtildi.
Radyoya tebliğ edilen kararda Av. Yücel'in, Alevilerle devletin resmi görüşünün birbirine muhalif olduğunu belirterek, "Dini islam, mezhebi hanefi ve ırkçı yönleri olan bir devlet ideolojisi mevcut" dediği; yazar Kaleli'nin de, "Alevileri asimile etmek istiyorlar. 'İslamın tek mabedi camidir. Cem evleri bölücülük ifadesidir. Alevistan kurmak isteyenler PKK'dan sonraki en büyük bölücü tehdittir' diyen bir mantığın içerisinde siz kendinizi nasıl ifade edeceksiniz?" dediğinin tespit edildiği vurgulandı.
"Karar siyasi"
Bu ifadelerle RTÜK Kanunu'nun ilgili maddesinin ihlal edildiği belirtilerek radyonun yayınların 2 Mayıs 2002 gününden başlayarak 180 gün süreyle durdurulmasına karar verildi. Av. Yücel kapatma kararına neden olan cümlelerin genel konuşmaların içinden cımbızlanarak seçildiğini belirtti:
"Laik bir devlet yapısının içinde Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumun olup olmadığı tartışılıyordu. Bu tartışmalar sırasında edilen sözler genel metnin içinden çekip alınarak bu karar verilmiştir. Konuşmaların genelinde ilgili maddeyi ihlal edici tarzda bir diyalog geçmemiş ve amaçlanmamıştır. Öte yandan sayın Kaleli'nin söylediği sözler de kendisine ait olmayıp, Alevilerle ilgili başka kişilerin söylediklerini alıntılamıştır."
Kapatma kararının siyasi olduğunu vurgulayan Yücel, İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmenin durdurulmasını isteyeceklerini söyledi. Radyo çalışanları ve yöneticileri kararla ilgili olarak yarın (12 Nisan Cuma) Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Lokali'nde bir basın toplantısı yapacak.
Basının sesi, "52 yıl 6 ay" kesildi
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) kurulduğu Nisan 1994'ten bu yana 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun'un çeşitli maddelerine aykırı yayın yaptıkları iddiasıyla, görsel ve işitsel tüm yayın kuruluşlarına toplam 19 bin 207 gün yayın durdurma cezası uyguladı.
Ulusal ve bölgesel tüm yayın kuruluşlarının 'nasibini aldığı' 52 yıl 6 aylık bu cezalar 1 gün ile 1 yıl arasında değişirken sadece 2002 yılının ilk üç ayında radyo ve TV kanallarına verilen yayın durdurma cezaları 3008 gün oldu.
2002'de verilen ceza, 8 yıl 3 ay
RTÜK'ün bu yıl 3 Nisan 2002 tarihli son toplantısında 3984 Sayılı "Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun"un çeşitli maddelerine aykırı yayın yaptıkları iddiasıyla, 6 ulusal yayına 9 gün, 6 yerel yayına da 335 gün yayın durdurma cezası verdi. Bu cezalarla birlikte, RTÜK'ün yayın kuruluşlarına 1 Ocak 2002'den beri toplam yayın durdurma cezası 3 bin 8 güne (8 yıl 3 ay) ulaştı.
RTÜK'ün kurulduğu Nisan 1994'ten, 2002 yılına kadar geçen sürede ise tüm yayın kuruluşlarına verdiği ceza toplam 16 bin 199 gün (yaklaşık 44 yıl 3 ay) yayın durdurma cezası uyguladı.
Bugüne kadar RTÜK, 'Bölücü-yıkıcı' ve 'irticai yayın' iddiasıyla tüm radyo ve televizyonlara toplam 14 bin 803 gün (40 yıl 5 ay) yayın durdurma cezası uyguladı. Aynı gerekçeyle verilen toplam yayın durdurma cezaları Kurul'un verdiği tüm yayın durdurma cezalarının yüzde 91.3'ünü oluşturuyor.
içişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ile RTÜK arasında imzalanan protokol gereği, Ağustos 1998 - 31 Aralık 2001 döneminde, Valilikler RTÜK'e toplam 2403 adet yazı gönderdi. RTÜK'e göre, bu yazılardan bin 739 adedi bilgilendirici nitelikte olanlar. Kurul, geriye kalan 664 yazıyı incelediğinde 351 yayın kuruluşunda 3984 sayılı Kanunun çeşitli hükümlerine aykırılık saptadı. Üst Kurul, bu yazılara konu olan 223 kuruluşun yayınlarında ise herhangi bir ihlal bulunmadığına karar verdi. RTÜK'ün 90 yayın kuruluşu hakkındaki değerlendirmesi ise sürüyor.(BB)