RSF, Birleşmiş Milletler (BM) Düşünce ve İfade Özgürlüğünden Sorumlu Raportörü Ambeyi Ligabo ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Başkanı Lydie Polfer'e birer mektup göndererek, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın 1 Kasım'da yeni bir Terörle Mücadele Yasası'nı kabul ettiğini açıkladı.
"Zaten özgür habercilik yok"
RSF, Çeçenistan Savaşı ile yıllardır Rus basını üzerinde hakim kılınan sansürün bu yasayla daha da ağırlaştırılmasının amaçlandığına dikkat çekti.
Örgüt, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi'nden Rusya yetkililerine, düzenlemenin uluslar arası standartlarına aykırılı olduğunun bildirilmesini istedi.
Mektupta RSF Genel Sekreteri Robert Ménard, "Rusya nüfusu, Çeçenistan Savaşı konusunda zaten özgür ve güvenilir habercilikten yoksun. Söz konusu sansür terörle mücadele bahanesiyle ne daha fazla ağırlaştırılabilir ne de kurumsallaştırılabilir" denildi.
RSF'den baskılara üç örnek
Rusya'da birçok medya kuruluşu, Moskova'da yaşanan son rehine olayı ile ilgili yayınlar nedeniyle cezalandırıldı:
* 25 Ekim 2002'de Haberleşmeden Sorumlu Bakan Mikhaïl Lessine, "Moskovia" televizyonu yayınının durdurulmasını emretti. Bakan, "Echo de Moscou" radyosuna ait siteyi de kapatmakla tehdit etti.
* 2 Kasım'da, haftalık "Versia" dergisinde arama yapan Rus güvenlik kuvvetleri (FSB) gazetenin İnternet sunucusuna el koydular. Gazete müdürü Andrei Soldatov'a göre, söz konusu baskın 4 Kasım'da yayımlanan ve Moskova'daki rehine krizine Rus özel birliklerince müdahale edilmesine ilişkin gazetede hazırlığı yapılan bir haberle ilgili. (EÖ/BB)